avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Pierdere contabila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Pierdere contabila


Buna ziua,
Revin cu acelasi subiect si cu mai multe precizari (am mai postat intrebarea dar nu am ajuns la nici o concluzie)
An 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 soc. inregistreaza profit , constituind 5% rezerva legala , restul fd de dezvoltare.(constituit in ct1068)
An 2010 pierdere.
In OMF 3055/2009 art.249 alin1 spune ca :"pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului reportat, din rezerve,......etc".
In Codul Fiscal art.22 alin.6 spune ca:" sumele inregistrate in conturi de rezerve legale si rezerve reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate ptr majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor.In cazul in care nu sunt respectate prevederile acestui alineat, asuprea acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatii fiscale respective, potivit legii."
Nu mai inteleg nimic. In concluzie se poate acoperi din rezerva legala? Dar din profitul reportat (la noi fiind in ct 1068 )?
Rog specialistii sa ma ajute cu un raspuns urgent...

Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 00:53, 22 Septembrie 2011
Din punct de vedere al impozitarii rezervelor la momentul acoperirii pierderii, Codul Fiscal precizeaza la
art. 22 alin. (5) :
,, reducerea sau anularea oricarui provizion ori a rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei provizionului sau a rezervei, distribuirii provizionului sau rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv.''

Pentru rezerve constituite din profituri nete nu se pune problema impozitarii la data utilizarii pentru acoperirea pierderii.

La alineatul 6 insa, se mentioneaza ca sumele inregistrate in conturi de rezerve legale si rezerve reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor.

Normele metodologice art.22 alin(6):

,, Intră sub incidenţa art. 22 alin. (6) din Codul fiscal următoarele sume înregistrate în conturi de rezerve sau surse proprii de finanţare, în conformitate cu reglementările privind impozitul pe profit:

a) sumele reprezentând diferenţele nete rezultate din evaluarea disponibilului în devize, în conformitate cu actele normative în vigoare, care au fost neimpozabile;
b) scutirile şi reducerile de impozit pe profit aplicate asupra profitului investit potrivit prevederilor legii, inclusiv suma profitului investit, diferenţa dintre cota redusă de impozit pentru exportul de bunuri şi/sau servicii şi cota standard, precum şi cele prevăzute în legi speciale.''

In cazul in care nu sunt respectate prevederile prezentului alineat, asupra acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatii respective, potrivit legii.


In baza art. 22 alin. (1) lit. a) rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicata asupra profitului contabil, inainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, potrivit legilor de organizare si functionare.
Aceasta rezerva se inregistreaza in ct.1061=rezerve legale, nu in 1068=alte rezerve.
Daca dvs.ati constituit rezerve legale, acestea au fost deductibile din impozitul pe profit, deci,daca acum doriti sa acoperiti din aceasta rezerva pierderea(sau sa majorati capitalul social), aceasta rezerva trebuie impozitata.
La art.22 alin6 din norme precizeaza clar care sunt sumele care intra sub incidenta acestui articol
"a) sumele reprezentând diferenţele nete rezultate din evaluarea disponibilului în devize, în conformitate cu actele normative în vigoare, care au fost neimpozabile;
b) scutirile şi reducerile de impozit pe profit aplicate asupra profitului investit potrivit prevederilor legii, inclusiv suma profitului investit, diferenţa dintre cota redusă de impozit pentru exportul de bunuri şi/sau servicii şi cota standard, precum şi cele prevăzute în legi speciale."Deci nu face obiectul rezervei legale.
Si daca se poate folosi rezerva legala rog userul serbananca2000 sa-mi explice cum se face impozitarea si care sunt inregistrarile contabile
Multumesc anticipat.
Codul fiscal-art.22-(1)
In cazul in care aceasta rezerva este utilizata pentru acoperirea pierderilor,rezerva constituita ulterior acestei utilizari in aceeasi limita nu mai este deductibila la calculul profitului impozabil.
Deci este posibil sa acoperiti pierderea din rezerva legala.




Deci sa inteleg ca nu se mai impoziteza in momentul utilizarii?

Alte discuții în legătură

Impozit profit ortansa.teodora ortansa.teodora Buna ziua, Am urmatorul caz:o firma infiintata in anul 2008 si care a incheiat anul pe pierdere(6483lei).Doresc sa recalculez impozitul pe profit pe trim.3, ... (vezi toată discuția)
Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Diminuare capital social- rezerve legale madellaine madellaine buna ziua. am diminuat capitalul social al societatii.acum, in contul rezervelor legale este mai mult de 20% din capital. ce fac in aceasta situatie?este in ... (vezi toată discuția)