avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Pierdere contabila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Pierdere contabila


Buna ziua,
Revin cu acelasi subiect si cu mai multe precizari (am mai postat intrebarea dar nu am ajuns la nici o concluzie)
An 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 soc. inregistreaza profit , constituind 5% rezerva legala , restul fd de dezvoltare.(constituit in ct1068)
An 2010 pierdere.
In OMF 3055/2009 art.249 alin1 spune ca :"pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului reportat, din rezerve,......etc".
In Codul Fiscal art.22 alin.6 spune ca:" sumele inregistrate in conturi de rezerve legale si rezerve reprezentand facilitati fiscale nu pot fi utilizate ptr majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor.In cazul in care nu sunt respectate prevederile acestui alineat, asuprea acestor sume se recalculeaza impozitul pe profit si se stabilesc dobanzi si penalitati de intarziere, de la data aplicarii facilitatii fiscale respective, potivit legii."
Nu mai inteleg nimic. In concluzie se poate acoperi din rezerva legala? Dar din profitul reportat (la noi fiind in ct 1068 )?
Rog specialistii sa ma ajute cu un raspuns urgent...

Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 00:53, 22 Septembrie 2011
Nu se mai impoziteaza,dar se poate acoperi pierderea asa cum scrie la art.22-(1).
Valoarea rezervei legale deductibile nu poate depasi 20% din capitalul social subscris si varsat.
Daca doriti sa o folositi pentru acoperirea unei pierderi, inseamna ca ori capitalul social este foarte mare ori pierderea de acoperit este foarte mica.
Doar aceasta rezerva este deductibila la calculul impozitului pe profit, daca ati respectat normele de calcul.
Dupa ce o folositi pentru acoperirea pierderii, rezerva reconstituita nu mai este deductibila.
Dar, puteti folosi alte rezerve, daca nu se incadreaza la exceptii, fara a exista riscul calcularii dobanzilor si penalitatilor, daca au fost constituite din profitul net.
Ultima modificare: Joi, 22 Septembrie 2011
Cornelia Tulpan, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit ortansa.teodora ortansa.teodora Buna ziua, Am urmatorul caz:o firma infiintata in anul 2008 si care a incheiat anul pe pierdere(6483lei).Doresc sa recalculez impozitul pe profit pe trim.3, ... (vezi toată discuția)
Rezerve legale anairam_unid anairam_unid Rezervele legale se calculeaza in fiecare an ?In ce luna se inregistreaza in decembrie sau in ianuarie aceste rezerve?Care este nota contabila 129=1061 apoi se ... (vezi toată discuția)
Diminuare capital social- rezerve legale madellaine madellaine buna ziua. am diminuat capitalul social al societatii.acum, in contul rezervelor legale este mai mult de 20% din capital. ce fac in aceasta situatie?este in ... (vezi toată discuția)