Programul prin care persoanele fizice pot cere bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice a demarat azi. Pașii pe care trebuie să-i urmeze cei ce vor să solicite bani prin programul Casa verde – fotovoltaice se regăsesc în Ordinul Ministerului Mediului nr. 1.287/2018, document ce conține, de fapt, ghidul de finanțare al programului.
Spre deosebire de alte programe de finanțare, nu se acordă bani sau vouchere direct solicitantului, ci prin intermediul instalatorilor validați de autorități. De altfel, acest sistem este similar celui întâlnit și în cazul celui de-al doilea proiect ce vizează instalarea de panouri fotovoltaice, cel pentru gospodăriile izolate.
Așadar, pentru a putea obține bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, cei interesați trebuie să adreseze instalatorilor validați în cadrul programului. Lista ce conține instalatorii validați a fost publicată recent pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
După înscrierea solicitanților la instalatorii validați, se trece la obținerea unui aviz scris din partea operatorului de rețea, care va atesta că racordarea la rețeaua electrică a punctului de consum și/sau producere e posibilă, ulterior semnându-se contractele de finanțare.
Urmează, ca pași finali, implementarea proiectului, decontarea și plata sumelor solicitate de instalatori și monitorizarea, timp de șase ani de la emiterea certificatului de racordare, a beneficiarilor finali.
Pentru a se putea înscrie la unul dintre instalatorii validați de AFM, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate. Concret, aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietar al imobilului pe care se instalează panourile, să aibă acordul tuturor proprietarilor (dacă imobilul e deținut în coproprietate), să nu aibă datorii la stat și să permită accesul specialiștilor pentru verificare sistemului instalat.
Sistemele de producere a curentului electric acceptate în program vor trebui să conțină un sistem de panouri fotovoltaice de cel puțin 3 kW, invertoare, conexiuni, structură de susținere a sistemului și tablou electric alternativ (pentru racordarea la instalația existentă).
Actele necesare înscrierii
În ceea ce privește actele necesare înscrierii în programul Casa verde – fotovoltaice, solicitanții trebuie să prezinte o cerere de finanțare, o copie a actului de identitate, un extras de carte funciară, certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat și cel privind impozitele și taxele locale.
Prin acest program, persoanele fizice vor putea cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce va acoperi până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%. Suma maximă pe care o pot solicita persoanele fizice este de 20.000 de lei, suma finanțată de AFM fiind scăzută de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii.
În altă ordine de idei, începând din luna iunie a acestui an, cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire.
Comentarii articol (4)