Așa cum apare într-un comunicat de presă al AFM, recent au fost publicate ultimele liste ce conțin dosarele acceptate în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională.
Astfel, după publicarea tuturor listelor ce conțin dosarele acceptate, numărul final al celor ce vor beneficia de bani de la autorități pentru instalarea de panouri fotovoltaice este de 12.718. Asta înseamnă că, odată terminată etapa de înscrieri în program și evaluarea cererilor, de-acum începe semnarea contractelor cu beneficiarii.
Totodată, în paralel cu listele ce conțin dosarele acceptate, au fost publicate și cele conținând dosarele respinse, precum și motivele respingerii acestora. Totuși, cei ce au fost respinși în această primă sesiune de înscrieri mai au o șansă de a primi bani pentru instalarea de panouri fotovoltaice, deoarece autoritățile nu au cheltuit întreg bugetul alocat programului și intenționează să organizeze o a doua sesiune de înscrieri, în toamna acestui an.
Reamintim că înscrierile în programul Casa Verde - Fotovoltaice au fost reluate în luna noiembrie 2019, după ce, în luna septembrie a anului trecut, la doar câteva ore de la deschiderea sesiunii inițiale de înscrieri, autoritățile au decis suspendarea acesteia, din cauza unor suspiciuni de fraudă.
Înițial, programul de finanțare a demarat în 10 septembrie 2019, dar, la doar câteva ore de la lansare, înscrierile au fost suspendate din cauza unor suspiciuni de fraudare a înscrierilor. O parte dintre instalatorii validați au reclamat diferite nereguli apărute în procesul de înregistrare, dar și faptul că deschiderea sesiunii de înscrieri a fost anunțată cu prea puțin timp înainte.
În cadrul programului de finanțare Casa Verde Fotovoltaice nu beneficiarii sunt cei care depun solicitările online, ci instalatorii validați în program. Potrivit AFM, "toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării".
Prin Casa Verde, persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.
Pentru a putea beneficia de banii de la stat, solicitanții aveau de respectat atât criteriile de eligibilitate (domiciliu în România, proprietari ai caselor pe care se instalează panourile, lipsa datoriilor la bugetul de stat etc.), cât și cerințele tehnice ale sistemului fotovoltaic. Pașii pe care trebuie să-i parcurgă cei ce vor să solicite bani prin programul Casa Verde sunt detaliați în acest material.
După obținerea finanțării nerambursabile, beneficiarii trebuie să instaleze și să pună în funcțiune sistemul de alimentare fotovoltaic în cel mult opt luni, ei fiind monitorizați timp de șase ani de la obținerea certificatului de racordare.
În momentul de față se desfășoară două programe ale AFM care vizează instalarea de panouri fotovoltaice: programul Casa Verde și programul destinat gospodăriilor izolate neracordate la reţeaua de electricitate.
Comentarii articol (7)