Așa cum transmite, printr-un comunicat de presă, AFM a publicat marți o nouă lista a beneficiarilor din această sesiune a Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.
“În cadrul acestui program vor beneficia de finanțare nerambursabilă în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, în limita a 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie, un număr de 65 gospodării izolate”, apare în comunicat. Anterioara listă conținea un număr de peste 700 de beneficiari ai finanțării.
Scopul programului de finanțare este creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele izolate, situate la cel puţin doi kilometri față de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice.
Prin programul AFM, cei ce dețin gospodării izolate și neracordate la rețeaua electrică națională pot solicita autorităților o finanțare nerambursabilă de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA), pentru cumpărarea și instalarea de panouri fotovoltaice. Banii nu se primesc toți odată, ci eșalonat, pe toată durata implementării proiectului, și sunt gestionați de către primăria de care aparține respectiva gospodărie.
După cum a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi - Szabo, “[a]m constatat faptul că există un interes deosebit pentru acest program din partea unităților administrativ-teritoriale din toată țara. Prin acest program la nivel național vom reuși să ajutăm sute de utilizatori casnici să aibe acces la energie electrică din surse de energie regenerabilă, mai ales că vorbim de gospodării izolate de rețeaua națională de distribuție a energiei electrice. Rezultatele implementării unor astfel de programe se vor vedea pe termen lung prin trecerea la o economie durabilă care să reducă poluarea și să ne permită minimizarea costurilor facturilor”.
Important! În momentul de față, se află în desfășurare două programe ale AFM care vizează instalarea de panouri fotovoltaice. Mai exact, vorbim despre programul pentru gospodăriile izolate și despre programul Casa Verde - Fotovoltaice.
De asemenea, este de amintit faptul că, începând din iunie 2019, cei care doresc să își monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul clădirilor nu mai au nevoie de o autorizație de construire.
Comentarii articol (1)