Pentru a stabili din oficiu impozit și contribuții sociale pe veniturile PFA-urilor, Fiscul se folosește, în mare, de declarațiile depuse anterior de PFA-uri, dar și de declarațiile depuse de terțe persoane.
Din moment ce pot exista situații în care persoanele autorizate își încetează, temporar sau permanent, activitatea, există riscul ca Fiscul să considere că acestea obțin venituri pe care nu le mai declară.
Pentru a evita asemenea situații, PFA-urile de bună credință pot să-și clarifice situația imediat după ce sunt notificate de către Fisc. Aici vorbim de dreptul de a fi ascultat, pe care autoritățile îl vor respecta, cel puțin teoretic, înainte să emită decizii de plată pentru impozit și contribuții.
Totuși, pentru a evita cu totul justificarea față de Fisc, PFA-urile mai au încă două variante. Astfel, dacă știu că își vor întrerupe temporar sau permanent activitatea, acestea pot suspenda sau închide oficial PFA-ul.
„Nu există alte variante decât suspendarea la Registrul Comerțului și apoi declararea suspendării la Fisc sau închiderea PFA-ului”, ne-a spus Luiza Daneliuc, expert contabil. Așa cum am scris de curând, suspendarea sau încetarea activității unui PFA implică depunerea declarației unice la Fisc în maximum 30 de zile.
Fiscul are două proceduri diferite pentru stabilirea din oficiu a taxelor pe veniturilor PFA-urilor. Una vizează PFA-urile care n-au depus deloc declarația unică și despre care Fiscul află că au obținut venituri sau că e posibil să fi obținut venituri (pentru stabilirea impozitului). Alta vizează PFA-urile care, deși au depus declarația unică, au precizat că nu vor datora contribuții și, ulterior, au depășit pragul de venituri ce obligă la plata contribuțiilor (pentru stabilirea contribuțiilor la pensii și sănătate). Prima a apărut miercuri în Monitorul Oficial, iar a doua fusese publicată acum o lună.
Așadar, deși s-a trecut la un regim de autoimpunere, autoritățile vor face tot posibilul pentru a descoperi persoanele care evită plata taxelor la stat.
Atenție! Ambele proceduri sunt aplicabile începând cu veniturile aferente anului 2018, adică de la momentul trecerii de la impunerea din oficiu de către Fisc la autoimpunere. Practic, autoritățile vor astfel să identifice și să taxeze contribuabilii care vor să evite plata dărilor la stat.
Comentarii articol (0)