Amnistia fiscală pentru CASS a fost oficializată în partea a doua a lunii mai 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 31/2019. Însă regulile prin care aceasta trebuie aplicată de către Fisc au fost făcute publice abia în a doua parte a lunii august 2019, deci la trei luni distanță.
Astfel, abia în ultimele zile ale lunii august au început autoritățile să aplice procedura prin care sunt identificate persoanele care beneficiază de amnistia fiscală, pentru a li se șterge datoriile și a se emite deciziile pentru comunicarea acestui fapt. Totodată, de atunci pot depune cereri de restituire persoanele care au apucat deja să achite CASS-ul.
Ritmul greoi în care autoritățile se mișcă poate aduce însă și probleme. Un exemplu concret este al unei persoane fizice care a scris pe forumul avocatnet.ro că nu poate renunța la statutul de persoană fizică autorizată, deoarece datoria sa este vizată de amnistie și încă n-a fost ștearsă.
Așa cum am atras atenția din start, persoanele fizice vizate amnistie nu trebuie să facă nimic pentru a beneficia de aceasta. Cu alte cuvinte, Fiscul identifică din oficiu persoanele vizate de amnistie, le șterge datoriile și apoi le informează despre acest lucru.
Totuși, Mihaela Matzku, expert contabil, a recomandat depunerea la Fisc a unei cereri de anulare a datoriei, în care să fie indicată în mod expres amnistia fiscală dată prin OUG nr. 31/2019.
„Conform ordonanței și procedurii de aplicare, anularea se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent. Contribuabilii nu au nicio obligație formală. Deci, răbdare. Sau vă duceți la inspector cu copii după declarațiile 200 și cu o cerere prin care cereți anularea datoriilor în baza OUG 31/2019. Vor spune că nu e necesar, evident, dar insistați că trebuie să vă primească cererea și să vă dea un răspuns scris în maximum 45 de zile (chiar dacă răpunsul este că se va rezolva conform legii). Insistați să vă primească cererea la registratură. Sunt obligați. Cereți să vorbiți cu șefii, audiențe etc., dar să vă dea număr de înregistrare. Și apoi, reveniți săptămânal cu o notă de urgență în care faceți referire la prima cerere și la OUG 31/2019 și cereți să vă anuleze CASS-ul”, a explicat specialista.
Mai precis, prin amnistia fiscală se anulează CASS-ul stabilit pentru persoanele fizice cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară, care au fost obținute în perioada 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2017. Practic, aceste persoane au fost obligate să plătească CASS ca pentru un venit egal cu salariul minim, deși multe dintre ele au obținut venituri mult-mult mai mici de-atât.
Autoritățile estimează că în jur de 600.000 de persoane fizice sunt vizate de amnistia fiscală, iar suma totată datorată ca CASS de către acestea se ridică la aproximativ un miliard de lei. Prin urmare, procedura efectivă de ștergere a datoriilor ar putea dura ceva mai mult.
Comentarii articol (2)