Practic, proiectele ministerului au fost transformate din ordonanțe simple în legi. Asta înseamnă că traseul lor legislativ este mai greoi.
Ca ordonanțe, era de ajuns ca acestea să fie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Ca legi, acestea trebuie dezbătute și votate de ambele Camere parlamentare, promulgate de șeful statului și publicate în Monitorul Oficial. În plus, există șanse ca unele dintre ele să fie și contestate la Curtea Constituțională.
După ce Senatul a decis că proiectele se dezbat de urgență, acestea au fost discutate și adoptate azi în ședința de plen a Senatului. Mai departe, acestea vor fi trimise Camerei Deputaților pentru dezbatere și adoptare.
Concret, este vorba despre următoarele proiecte despre care redacția noastră a scris pe larg în ultimele săptămâni:
1. Modificarea Codului fiscal. Actul conține măsuri precum schimbarea termenului anual de depunere a declarației unice, introducerea consolidării fiscale la impozitul pe profit, extinderea taxării inverse, noi scutiri de taxe pentru microîntreprinderi.
2. Modificarea Codului de procedură fiscală. Actul se referă la aspecte precum modificarea inspecțiilor fiscale, mutarea competenței de soluționare a contestațiilor fiscale, reexaminarea la cerere a deciziilor de soluționare a contestațiilor, noi cazuri de anulare a actelor fiscale, stabilirea unui termen de prescripție pentru dreptul de a cere dobânzi la sumele de restituit de la stat.
3. Impozitarea bacșișului în domeniul HORECA. În esență, este vorba de trecerea bacșișului pe bonul fiscal și impozitarea acestuia. Banii vor fi colectați de angajator și apoi vor fi împărțiți salariaților în baza unor reguli interne.
4. Modificarea Ordonanței Split TVA pentru a transforma sistemul plății defalcate a TVA într-unul complet opțional și lipsit de facilități fiscale.
5. Măsuri referitoare la decapitalizarea firmelor - obligarea firmelor la majorarea capitalului social dacă activul net e sub limita legală, desființarea companiilor să fie pronunțată de Registrul Comerțului, îngreunarea acordării dividendelor.
6. Schimbarea Loteriei Bonurilor Fiscale astfel încât la aceasta să fie câștigătoare mai multe bonuri fiscale cu valoarea între 1 și 99 de lei.
Conform celor de la Profit.ro, proiectele n-au mai fost luate în discuție în ședințele Guvernului deoarece n-au obținut toate avizele necesare. Astfel, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a considerat că cea mai bună șansă ca aceste măsuri să se aplice este înregistrarea proiectelor ca legi la Parlament.
Executivul se află momentan în impas, în urma ruperii coaliției de guvernare dintre PSD și ALDE, care a dus la pierderea majorității parlamentare și, ulterior, la adoptarea unei moțiuni de cenzură de demitere. Actualul Executiv funcționează în prezent ca interimar, până la numirea unui nou Guvern.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectele de lege trebuie adoptate de Camera Deputaților, semnate de președintele României și publicate în Monitorul Oficial.