După cum precizează într-un comunicat de presă, FPPG consideră că OUG nr. 114/2018 nu și-a atins scopul și doresc eliminarea din aceasta a prevederilor legate de plafonarea prețului la gaze și revenirea la o piață liberă a gazelor.
În acest sens, FPPG „respinge declarațiile alarmiste și nefondate referitoare la efectele revenirii la o piață liberă și funcțională a gazelor”, se precizează în comunicat.
FPPG este o organizaţie patronală ce reprezintă interesele firmelor din industria de energie și ce acționează, potrivit informațiilor postate pe website-ul propriu, “asemenea unui purtător de cuvânt al sectorului energetic, fiind un partener activ în dialogul social atât la nivel național, cât și sectorial”.
Potrivit FPPG, “OUG 114 a fost prezentată ca o măsură menită să reducă prețul gazelor pentru consumatorii casnici. În realitate, factura la gaze nu a scăzut. Dimpotrivă, a crescut prețul pentru consumatorii industriali, ceea ce s-a reflectat în prețul bunurilor de larg consum”.
Totodată, reprezentanții FPPG consideră că revenirea la o piață liberă a gazelor ar duce la reintroducerea în piață a unui volum de gaze de 4,3 miliarde de m3, volum ce reprezintă, în momentul de față, obligațiile pentru piața reglementată.
Ca principal argument pentru plafonarea prețului gazelor se folosește protecția consumatorilor vulnerabili. Totuși, aceștia pot fi protejați, așa cum se întâmplă în mai multe țări din Europa centrală, și în cazul existenței unei piețe libere a gazului.
FPPG amintește că, în 2001, “în cadrul negocierilor pentru aderarea la UE, România și-a asumat liberalizarea pieței gazelor până în 2007. Aceasta a avut loc pentru o perioadă scurtă de timp, din 2017 până în decembrie 2018, când, prin introducerea OUG 114, România a regresat în ceea ce privește piața gazelor. În acești ani, împotriva României au fost deschise două proceduri de infringement pe piața gazelor”.
Comentarii articol (1)