Directiva europeană privind serviciile de plăți impune - printre altele - integrarea unor măsuri suplimentare de securitate pentru folosirea conturilor bancare. Practic, persoanele care inițiază și fac plăți la distanță vor trebui să treacă prin mai multe elemente de autentificare, atunci când își accesează contul. Scopul este de a se evita fraudele. Avocatnet.ro a scris mai multe despre aceste măsuri și despre modalitatea cum ele se concretizează, aici.
Având în vedere, însă, că, la acest moment, implementarea măsurilor ar putea afecta comerțul electronic serios, Autoritatea Bancară Europeană a decis acordarea unei perioade de grație (pe o perioadă nedeterminată), măsurile de securitate suplimentare neaplicându-se de la 14 septembrie.
De ce s-a decis extinderea termenului de aplicare a măsurilor de securitate
Dacă aceste măsuri de securitate suplimentare ar fi fost aplicate de vineri (adică din 14 septembrie, data la care obligațiile relevante devin efective), comerțul electronic ar fi putut fi afectat serios. Acest lucru s-ar întâmpla, din cauză că măsurile de securitate ar trebui implementate și de către comercianți, în cadrul proceselor de cumpărare („check-out”, de exemplu), conform unui interviu apărut pe site-ul thefintechtimes.com. În plus, se pare că nicio instituție financiară din Uniunea Europeană nu satisface condițiile de conformare cu directiva.
Așadar, ar fi afectați și românii și firmele române care sunt implicați în astfel de comerț - chiar dacă directiva nu a fost implementată la noi, orice bun sau serviciu cumpărat dintr-un alt stat al Uniunii Europene unde a fost implementată directiva e vizat; din cauză măsurilor care trebuie implementate și de comercianți.
În acest context, Autoritatea Bancară Europeană a acceptat să extindă termenul limită (stabilit inițial la 14 septembrie, cum am spus mai sus). Practic, ce se va întâmpla este că, pentru o perioadă (nedefinită, la acest moment) nu vor fi sancționate entitățile care nu se conformează măsurilor.
Atenție! Directiva nu se aplică, deocamdată, în România, întrucât aceasta trebuie transpusă în sistemul nostru juridic. Însă ea prezintă importanță pentru români, din două motive: pe de o parte, ea poate afecta comerțul electronic transfrontalier. Pe de altă parte, legea de transpunere ar putea intra în vigoare, la noi, în curând (puteți citi mai multe despre procesul legislativ, aici).
Comentarii articol (0)