Proiectul de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță tocmai a trecut de Senat. Dacă va trece și de Camera Deputaților și va fi promulgat de președintele României (urmând publicarea în Monitorul Oficial), românii vor avea la dispoziție o modalitate alternativă de vot, aplicabilă alegerilor și referendumurilor, în general.
Ce înseamnă votul electronic
În esență, votul electronic înseamnă că alegătorii vor vota prin internet, de la distanță. Astfel, ei nu vor fi nevoiți să se deplaseze la urne.
Concret, procesul de vot electronic va începe cu șase zile înainte alegerilor la urne și se va încheia în ziua precedentă votării la urne. Însă, pentru a putea să voteze astfel, românii vor trebui:
- să se înscrie, cu 30 de zile înaintea datei pentru alegeri, în Registrul Electoral Electronic;
- să completeze un formular (pe internet), prin care vor aplica pentru un certificat digital (e un „act de indentitate sub forma electronică”, prin care se va asigura identificarea alegătorului, conform proiectului); acesta va fi colectat fizic, de la oficiile Autorității Electorale Permanente, pentru românii din țară, și de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, pentru românii din afară.
În privința votului propriu-zis, românii vor vota prin intermediul unei aplicații. Ulterior exprimării votului, vor verifica dacă datele înregistrate corespund alegerii lor și vor confirma opțiunea. În final, alegătorii vor primi o înștiințare (prin mail sau SMS) că opțiunea a fost exprimată cu succes.
Alegerile pentru care se va putea vota electronic vor fi:
- cele pentru Parlamentul României
- cele pentru Parlamentul European;
- cele pentru președintele României;
- cele pentru autoritățile administrației publice locale și
- cele pentru referendumuri (locale sau naționale).
În plus, vor fi implementate măsuri de securitate care să garanteze caracterul secret al votului și care să nu poată să permită reconstituirea legăturii dintre alegător și vot.
Care vor fi avantajele concrete ale votului electronic
Este clar că votul electronic aduce o serie de avantaje generale, precum posibila prezentare la vot a mai multor cetățeni, garanții sporite împotriva fraudării sau evitarea problemelor de logistică în vederea organizării cadrului adecvat pentru scrutine. În același timp, trebuie menționat că există și avantaje concrete și particulare pentru alegători:
- posibilitatea pentru votant să verifice dacă votul său a fost recepționat, a fost înscris corect și dacă a fost numărat așa cum a fost înscris;
- posibilitatea pentru alegător de a-și schimba votul, până în ultima zi în care poate vota electronic; de asemenea, va fi posibilă și schimbarea votului electronic în ziua alegerilor la urne, prin exercitarea opțiunii la urne - se va lua în considerare ultima opțiune;
- vor fi adoptate măsuri de protejare a integrității datelor alegătorilor, asfel încât acestea să fie menținute doar pentru ce este necesar și cât este nevoie; de asemenea, vor exista protecții împotriva accesului neautorizat la astfel de date.
Atenție! Conform proiectului de lege, va exista o etapă experimentală, care va dura timp de trei scrutine electorale. Voturile exprimate în primele două astfel de scrutine nu vor fi luate în considerare pentru calcularea rezultatului, ci doar opțiunile exprimate în cadrul secțiilor de votare. Așadar, nu vom vorbi de o exercitare efectivă a dreptului la vot electronic decât după ce vor fi trecut următoarele două alegeri (unde se va fi folosit, experimental, sistemul de vot electronic).
Motivele principale pentru care se dorește introducerea votului electronic pe scară largă, conform expunerii de motive anexate proiectului, sunt:
- condițiile actuale dificile de deplasare pentru unii cetățeni la urnele de votare (cum ar fi românii din străinătate, care trebuie să meargă în anumite orașe să voteze sau persoanele cu dizabilități);
- riscul scăzut de fraudă electorală;
- eficiența procesului, în general sau
- încurajarea persoanelor de a vota (în special a celor care sunt ocupate în ziua votului).
La acest moment, opțiunea votului electronic nu este posibilă. Chiar și la alegerile prezidențiale, de anul acesta, s-a introdus, pentru prima dată, posibilitatea votului prin corespondență pentru românii din străinătate (care permite o anumită flexibilitate, însă nici pe departe la fel de multă eficiență cum ar oferi votul electronic).
Atenție! Posibilitatea de a vota electronic nu există, la acest moment. Pentru aceasta, propunerea menționată în cadrul acestui articol trebuie să treacă și de Senat și legea astfel adoptată să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)