avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Am votat sau nu la referendum 2012
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Am votat sau nu la referendum 2012

Consider interesanta situatia fiecaruia.
Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez.
Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau nu se vor duce la vot. Stiu ca e prea mica statistica dar e interesanta.
Cel mai recent răspuns: ContSters250503 , utilizator 11:37, 6 August 2012
Am votat.
Am votat si eu.

Având în vedere că suntem pe avocatnet, vă propun spre dezbatere un subiect interesant:

Art. 3 din Hotărârea 34/2012 a Parlamentului privind stabilirea obiectului şi a datei Referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României prevede că în situaţia în care CCR va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile legii, Parlamentul va luat act de aceasta şi va hotărâ asupra procedurii de urmat.

Deci conform acestui articol, Parlamentul României ar avea dreptul ca în cazul în care nu va exista cvorum să organizeze un nou referendum în termen de 30 de zile de la ultimul referendum până la validarea lui.

CCR a respins săptămâna trecută o sesizare a PDL exact pe această temă, deci ar exista o bază să considerăm că Parlamentul României ar avea câteva opțiuni, asta dacă referendumul nu este validat.

Calea de urmat de către Parlament, în caz de invalidare a referendumului, este:
- menţinera stării de suspendare a Preşedintelui până când va fi un referendum valid conform prevederilor legale actuale. Un referenudum invalid nu poate valida schimbarea actualei stări de lucruri.
- abrogarea art. 5 alin 2 lin Legea nr. 3/2000, care instituie pragul electoral pentru referendumuri.
- repetarea refendumului cu instituirea derogării prin aducerea derogării art. 10 înapoi în lege.

Constituţia nu stabileşte nici un cvorum pentru validarea unui referendum. În aceste condiţii, ţinând seama de cele arătate de către Curtea Constituţională, este posibilă eliminarea oricărui text din legea referendumului, inclusiv art. 5 alin. 2, care instituie vreun cvorum de validare a referendumurilor, fără ca prin aceasta să se încalce vreun text constituţional.

După părerea mea referendumurile, la fel ca şi alegerile, nu trebuie să fie afectate de cvorumul prezenţei la referendum. Art. 5 alin. 2 din Legea nr. 3/2000 şi toate celelate referiri la cvorum din Legea nr. 3/2000 ar trebui abrogate. Această părere este conformă cu recomandările Comisiei de la Veneţia, care spune:
“ Nu se recomandă următoarele:
a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimilează pe cei care se abţin cu partizanii votului negativ;
b. un cvorum de aprobare (acceptarea de către un procentaj minimal din numărul alegătorilor înscrişi), întrucât riscă să creeze o situaţie politică dificilă în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simplă, inferioară însă cvorumului (pragului) necesar.”


Constituţia noastră asigură dreptul a vota şi de a participa la referendumuri dar nu obligă cetăţenii să voteze sau să participe la referendumuri. În lipsa obligaţiei de a participa la referendum se face apel la “responsabilitatea civică”. Astfel, Curtea Constituţională afirmă în Decizia nr. 731/10/07.2012: “Participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor reprezintă un act de responsabilitate civică, prin care corpul electoral urmează să se pronunţe cu privire la sancţionarea sau nu a Preşedintelui României, având posibilitatea demiterii sau menţinerii acestuia în funcţie.” Dacă majoritatea cetăţenilor nu dă curs “actului de responsabilitate civică” se cuvine să fie sancţionaţi cei care dau curs “actului de responsabilitate civică” prin ignorarea participării lor la referendum?

Astept opiniile dvs.
NU MERG LA VOT.
presedintele ales de popor nu poate fi schimbat de "miscarile murdare" ale partidelor care se aliaza dupa cum bate vantul.daca presedintele senatului(oricare ar fi fost) nu era schimbat intentionat,nu as fi acuzat pe nimeni.chiar daca se schimba presedintele senatului,normal este sa fie pus un om cu activitate in senat,cu functie si care cunoaste regulamentul-surpriza!!!...este ales "chiulangiul nr 1"...ca si cum la o clasa de elevi ar fi fost numit comandantul clasei ,nr 1 la chiul din acea clasa!...foarte frumos!
...in concluzie,nu pot sa creditez o astfel de mizerie facuta fara consultarea poporului!succes.
„Participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor reprezintă un act de responsabilitate civică, prin care corpul electoral urmează să se pronunţe cu privire la sancţionarea sau nu a Preşedintelui României, având posibilitatea demiterii sau menţinerii acestuia în funcţie.” Nu o spun eu, o spune Curtea Constituțională a României.

Vedeti dvs, Parlamentul României este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării iar referendumul este „flacăra democratiei”, este momentul în care demosul (poporul) își exprimă cratosul (puterea). Prin boicotarea referendumului nu faceți decât să stingeți „flacăra democrației”.
Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Votat!

Alte discuții în legătură

Referendum si cvorum ContSters257414 ContSters257414 cum credeti ca se impaca ([b]cum se justifica[/b]) decizia Curtii Constitutionale a Romaniei care a hotarat marti ca, pentru validarea scrutinului de ... (vezi toată discuția)
Care credeti ca va fi rezultatul referendumului din 29.07.2012? Cabinet de Avocat Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu" 1. Se vor prezenta la urne [b]50%+1[/b] dintre alegatori? 2. Care va fi procentajul [b]Pro si Contra[/b] demiterii presedintelui? (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)