Prevederea din Codul administrativ care înlocuiește folosirea sigiliului cu simpla semnătură a persoanei competente din administrația publică va produce efecte de la 1 ianuarie 2020.
Însă această modificare nu vizează chiar toate organele administrației publice. Sunt excluse expres „proiectele și actele normative adoptate sau emise de” Curtea de Conturi și de Consiliul Economic și Social din Parlament. Astfel, în privința acestor două instituții, orice acte vor fi autentificate, în continuare, atât prin semnare, cât și prin folosirea sigiliului.
Modificările, însă, nu aduc neapărat, o schimbare de fond. Și până acum actele adoptate de organele administrației trebuiau să aibă semnătura persoanei competente, alături de sigilu, pentru a produce efecte.
Obligația de a folosi sigiliul viza orice instituție publică ce exercita autoritate de stat (deci, vorbim de instituții precum Guvernul și ajungem la orice autoritate publică locală, precum primarul sau un consiliu local), conform Hotărârii nr. 544/2003 privind modelul sigiliilor cu stema României, păstrarea și utilizarea acestora, precum și scoaterea din folosință a sigiliilor cu stema României, uzate sau care devin nefolosibile. În plus, sunt vizate și misiunile diplomatice și oficiile consulare române.
De asemenea, trebuie menționat că e vorba de două tipuri de sigilii: pe de o parte, discutăm de sigilii cu stema României, care trebuie aplicate doar în privința actelor normative ale instituțiilor publice și în privința actelor semnate de conducătorii acelor instituții. Pentru celălalte categorii de acte (de exemplu, răspunsuri pur informative, care nu produc efecte juridice), trebuie aplicată doar ștampila instituției.
Practic, sigiliile aveau rolul de a garanta „autenticitatea actelor emise de [autorități publice]”, conform Hotărârii nr. 544/2003. Acest lucru se va schimba, din 2020, autenticitatea fiind garantată de semnătură.
Comentarii articol (0)