Regulile amintite sunt incluse în Ordinul Fiscului nr. 3.357/2017, prin care a fost aprobată procedura cesiunii dreptului de restituire sau rambursare a creanțelor fiscale.
Practic, actul normativ permite firmelor să folosească într-un mod inedit dreptul de a le fi rambursat TVA-ul. O firmă cedează unei alte firme dreptul la rambursarea banilor de la Fisc, însă, în schimb, își acoperă, față de acea firmă, costurile unei facturi sau costul mai multor facturi.
Informația a fost confirmată, la solicitarea redacției noastre, de un specialist în fiscalitate. „Da. Procedura se poate aplica și în cazul în care o firmă A are o creanță fiscală pentru care a cerut restituirea și o datorie către firma B. Prin contractul de cesiune, firma A, în calitate de cedent, cesionează creanța fiscală la cesionarul B și, prin contractul de compensare, stabilește prețul de cesiune cu datoria firmei A la firma B”, ne-a explicat Andrei Badiu, FCCA, partener 3B Expert, firmă membră RBI.
Important de reținut este că dreptul la restituirea unei sume de la stat poate fi cesionat numai după stabilirea acesteia prin decizie de restituire. Totodată, cesiunea este valabilă față de Fisc numai de la data de la care aceasta îi este notificată de către cesionar.
În esență, cesionarul trebuie să depună la Fisc o notificare (modelul este anexat la articol), plus o copie a contractului de cesiune. Atât este necesar, de principiu, pentru a anunța Fiscul că o firmă a luat de la alta dreptul la rambursarea TVA-ului.
„Notificarea privind cesionarea dreptului de restituire/ rambursare, însoțită de o copie, conform cu originalul, a contractului de cesiune, se poate depune la registratura organului fiscal central competent sau se poate transmite prin poștă cu scrisoare recomandată, cu confirmare de primire”, scrie în ordinul amintit.
Totuși, din suma de restituit se scad eventualele datorii pe care le are firma la stat. Asta înseamnă că cedarea dreptului la rambursare poate viza numai suma rămasă după scăderea datoriei. În plus, dacă firma către care se cedează dreptul la rambursare are și ea datorii la Fisc, atunci suma de rambursat scade din nou.
„Dacă cesionarul are datorii fiscale, organul fiscal al cedentului emite o decizie de compensare a datoriilor fiscale din creanța fiscală cesionată, conform informațiilor obținute de la organul fiscal al cesionarului. Diferența pozitivă rămasă dintre valoarea creanței fiscale cesionate și datoria fiscală compensată se restituie de organul fiscal al cedentului cesionarului”, a precizat Andrei Badiu.
Legat de suma de rambursat, părțile pot stabili prin contractul de cesiune un preț mai mic decât aceasta. Spre exemplu, firma A cedează dreptul la o rambursare de 10.000 de lei către firma B, însă la un preț de 8.000 de lei. Cu alte cuvinte, A este dispus să primească bani mai puțini de la B, dar mai repede, decât să aștepte mai mult pentru rambursarea sumei integrale de la Fisc.
„Cedentul și cesionarul stabilesc prin contractul de cesiune obiectul cesiunii, care poate fi o parte din creanța fiscală deținută de cedent, la un preț de cesiune care poate fi egal cu creanța fiscală cesionată sau mai mic”, a subliniat Andrei Badiu.