„Schimbarea, din punct de vedere economic și al piețelor de capital, echivalează cu aderarea României la Uniunea Europeană”, conform declarației președintelui BVB.
Promovarea României la statutul de „piață emergentă (secundară)”, conform comunicatului, a fost anunțată de FTSE Russell în 26 septembrie. Însă reclasificarea va deveni efectivă abia în septembrie 2020.
Motivele care au determinat ridicarea rangului pieței de capital românești sunt variate, de la chestiuni structurale, la aspecte de limbă: de exemplu, valabilitatea în engleză a informațiilor despre piața de capital sau aspecte ce țin de reglementarea guvernanței corporative a companiilor listate îmbunătățite.
Ce înseamnă schimbarea statutului în piață emergentă
Avantaje există atât pentru profilul țării, din punct de vedere al pieței de capital, cât și pentru potențiali investitori străini, care ar urma să introducă tot mai mult capital în piața bursieră românească. Însă la fel de importante sunt și avantajele pentru companiile românești listate la bursă: de acum, ele vor avea acces mai ușor la finanțare prin intermediul unei astfel de piețe de capital, întrucât profilul țării a crescut.
De asemenea, pentru că vorbim de una din cele mai puternic reglementate piețe (lucru în general valabil, în special în țările exportatoare de capital), mulți investitori instituționali nu puteau investi în România, până acum, din cauză statutului deținut anterior de piață („piață de frontieră”). În esență, multora le era interzisă investirea capitalului aici, conform comunicatului BVB.
În același timp, astfel cum a menționat și directorul executiv al BVB, este important pentru companii să fie listate pe piața bursieră, pentru a putea beneficia de potențialele investiții. În acest context, puteți citi mai multe, aici, despre cum poate o companie să ajungă să fie listată la bursă.
Comentarii articol (0)