Piaţa de capital din România va fi promovată oficial, de azi, la statutul de „piaţă emergentă”, în urma unei decizii istorice luate de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell, informează Bursa de Valori Bucureşti. Anterior acestei decizii, România avea statul de „piaţă de frontieră”.
Evenimentul va fi marcat la BVB, operatorul pieţei de capital din România, printr-o ceremonie oficială de deschidere a şedinţei de tranzacţionare de luni, 21 septembrie. La eveniment vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Finanţelor Florin Cîţu, preşedintele ASF, Nicu Marcu, alături de alţi reprezentanţi ai băncilor, autorităţilor de reglementare ori financiare.
Decizia promovării României de la „piaţă de frontieră” la „piaţă emergentă secundară” a fost luată în urmă cu un an de agenţia FTSE Russell, dar ea va intra, efectiv, în vigoare începând de azi.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică avertizează că pandemia de coronavirus ar putea provoca o recesiune mult mai severă decât se prevedea inițial. Astfel, experții estimează că între sfârșitul anului 2019 și sfârșitul lui 2021, economia mondială ar putea pierde 7.000 de miliarde de dolari, cât PIB-ul cumulat al Germaniei și Franței.
"Mai puțin consum, mai puține investiții și mai puține locuri de muncă", rezumă economista șefă a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică ceea ce se întâmplă la nivel mondial.
Cifrele arată că între sfârșitul lui 2019 și sfârșitul 2021 economia mondială ar putea pierde 7.0000 de miliarde de dolari. Un scenariu optimist arată că aceste pierderi ar putea să se rezume la 4.000 de miliarde de dolari. Totuși, dacă luăm în calcul cel mai sumbru scenariu, economia mondială ar putea să aibă o pierdere de 11.000 de miliarde de dolari în această perioadă.
Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala, în următoarea perioadă, în majoritatea regiunilor agricole din ţară, iar conţinutul de apă va fi în limite scăzute şi deosebit de scăzute, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 18 - 24 septembrie 2020.
"În statul de sol 0-20 cm ogor, conţinutul de apă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, local în nordul, sudul şi estul Munteniei, izolat în centrul şi vestul Moldovei, sud-estul Transilvaniei", menţionează specialiştii ANM.
Astfel, pe terenurile agricole cu deficite ridicate de apă în sol, atât ritmurile vegetative ale culturilor de rapiţă şi orz de toamnă semănate până în prezent, cât şi procesele de coacere şi maturare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi în continuare stânjenite.
Comentarii articol (0)