Prima modificare propusă printr-un proiect de OUG care a primit recent avizul Consiliului Economic și Social privește persoanele aflate în concediu de creștere a copilului de până la doi sau șapte ani (în cazul copilului cu handicap). Concret, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului acestora sau al unui membru de familie, cu condiția ca persoana în cauză să fi fost asigurată înainte de a intra în concediu și raportul de muncă să fie suspendat.
"Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 7 ani (...) sau al unui membru de familie al acesteia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) pct. I sau I din lege (salariați, funcționari publici, asimilați salariaților, aleși - n.red.) și raportul de muncă a fost suspendat", prevede, mai exact, proiectul de ordonanță, care, odată ce va fi adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, va modifica actuala lege a pensiilor.
Practic, se explică în notele ce însoțesc proiectul, din cauză că raporturile de muncă ale acestor persoane sunt suspendate, nu se poate cere acum ajutorul de deces. În practică, s-au ivit mai multe cazuri în care, în cazul decesului copilului, mamele nu au putut obține acest ajutor.
A doua modificare vizează persoanele care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat. Dacă, în ultimele trei luni anterioare decesului, persoana a fost asigurată măcar o zi, atunci ajutorul va fi acordat.
În fine, în proiect mai apare și o prevedere nouă care oferă lămuriri cu privire la casa de pensii la care se cere ajutorul: competența teritorială revine casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului decedat sau din raza de domiciliu a asiguratului/pensionarului care cere ajutorul de deces pentru membrul de familie.
Ajutorul de deces se acordă, atunci când moare un salariat sau un pensionar (sau un membru al familiei acestora), persoanei care a suportat cheltuielile în urma decesului. Această persoană poate fi soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Sumele care se acordă, în 2019, ca ajutor de deces sunt:
- în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului va fi 5.163 lei;
- în cazul decesului unui membru de familie (care nu trebuie neapărat să fi fost asigurat) al asiguratului sau al pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.
Atenție! Modificările propuse prin OUG în privința ajutorului de deces NU se aplică momentan. Acestea trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comentarii articol (0)