Transportatorii rutieri locali de persoane trebuie, astfel, să se doteze cu case de marcat cu jurnal electronic până la data de 20 ianuarie 2020. Când zicem transportatori locali ne referim la firmele care transportă persoane între localitățile din România.
Aceste companii erau obligate și înainte să se doteze cu unele aparate - cu case de marcat electronice fiscale și cititoare de carduri. Practic, era vorba de un regim special pentru acești transportatori, care oricum nu fusese definitivat. Din acest motiv, s-a decis eliminarea sa și introducerea obligației generale de dotare cu case de marcat cu jurnal electronic.
Companiile care dețin automate comerciale au, însă, mai multe bătăi de cap. Ele trebuie să le doteze cu niște case de marcat speciale, care nu emit bonuri fiscale și care n-au afișaj, dar care încă lipsesc de pe piață. Obligația trebuie îndeplinită până la 31 decembrie 2019.
Guvernul ar fi trebuit să vină, până la mijlocul lunii trecute, cu o hotărâre prin care să stabilească configurația și caracteristicile tehnice și funcționale ale caselor de marcat pentru automatele comerciale. Însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. Din acest motiv, firmele sunt blocate, pentru că n-au de unde să cumpere aparate de marcat.
Vizate sunt companiile care au automate pentru vânzarea de produse și servicii - cele de la care se pot cumpăra, cu numerar sau cu cardul bancar, cafea, apă, suc, sandviciuri, covrigi, chipsuri, cărți, credit pentru reîncărcarea cartelelor telefonice preplătite etc.
Dincolo de aceste termene scurte pe care le-au stabilit parlamentarii prin Legea nr. 136/2019, procesul general de înlocuire a vechilor case de marcat cu jurnal tipărit merge foarte greu.
Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, iar companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 august 2018. Asta după ce calendarul oricum a fost amânat de câteva ori înainte să fie „bătut în cuie”.
Cu toate acestea, în prezent, abia în jur de 470.000 de aparate au fost înlocuite, dintr-un total estimat undeva la 700.000 - 750.000 de case de marcat vechi. Numărul a crescut cu aproape 100.000 față de luna iunie, atunci când am analizat ultima oară procesul.