Înlocuirea efectivă a vechilor case de marcat, adică cele cu jurnal tipărit, a început în 2018 și ar trebui să se finalizeze în cursul anului 2019. Astfel, până la mijlocul anului curent ar trebui să fie scoase din funcțiune aparatele vechi, care să fie înlocuite de cele noi, adică cele cu jurnal electronic.
Practic, abia după ce se încheie această etapă inițială va urma și etapa conectării efective a noilor aparate la Registrul național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale. Potrivit oficialilor MFP, procesul de conectare va avea loc în partea a doua a anului 2019.
„Noi monitorizăm la zi ceea ce se întâmplă în piață. La data de [12 februarie 2019], spre exemplu, aveam 463.000 de aparate noi în piață, aveam 358.000 de aparate fiscalizate prin atribuirea seriei fiscale unice pe aparat și aveam 273.000 de aparate instalate, în funcțiune. Sunt în piață astăzi 78 de modele de case de marcat, care acoperă toate sectoarele de economie. Nu avem, în acest moment, sectoare descoperite, care să nu aibă la dispoziție modele pe care să le poată achiziționa. În aceste condiții, estimăm că procesul de dotare -- pentru că noi trebuie să ajungem, după estimările noastre, undeva la 700.000 - 750.000 de aparate instalate -- se va finaliza pe la mijlocul acestui an. După ce se finalizează această etapă, urmează să discutăm etapa conectării și, în a doua parte a acestui an, apreciez că vom fi pregătiți să facem și această conectare. Pentru că sunt două etape. Acum nu avem ce conecta”, a declarat Doru Dudaș, director general la MFP, în cadrul conferinței anuale de fiscalitate a PwC România, ce s-a desfășurat miercuri la București.
Registrul național prin care se va ține evidența caselor de marcat din România va ajuta Fiscul la monitorizarea tuturor aparatelor, conform unui ordin apărut anul trecut în Monitorul Oficial. În acest sens, firmele vor fi obligate să-și conecteze la internet casele de marcat, astfel încât datele fiscale să ajungă direct la autorități. Momentan, până se ajunge la conectarea aparatelor la registrul național, firmele trebuie să facă raportări lunare la Fisc.
Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, în timp ce companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la data de 1 august 2018. Însă amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat se pot aplica abia de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și mijlocii, și de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici. Totuși, firmele sunt iertate la prima abatere, dacă demonstrează că au făcut eforturi pentru a cumpăra case noi de marcat, din moment ce nedotarea cu aparate de marcat este acoperită de legislația prevenirii.
Potrivit legislației, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. În plus, firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile.
Inițial, MFP estima că ar fi în jur de 800.000 de case de marcat vechi de înlocuit, însă cele mai recente estimări sunt pe la 700.000 - 750.000.
Comentarii articol (0)