Concret, somațiile de plată se emit după ce trec 180 de zile de la data la care sunt înregistrate datoriile, așa cum prevede Ordinul Fiscului nr. 727/2019, dacă acestea trec de:
- 3.000 de lei, pentru marii contribuabili;
- 1.500 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
- 500 de lei, pentru contribuabilii mici;
- 100 de lei, pentru persoanele fizice.
Însă diferă nivelul datoriilor pentru ca poprirea să fie înființată. Astfel, conform unor modificări recente, pot trece mai mult de 15 zile până se ajunge la poprire, în funcție de cât de mare este datoria, în funcție de cât de mult se achită din ea, dar și în funcție de tipul datornicului.
Doar pentru că datoriile sunt sub limitele de mai sus, asta nu înseamnă că Fiscul uită de ele. Prin excepție, în ordin scrie că se emit somații și titluri executorii în cazul datoriilor mici care sunt pe cale să se prescrie.
De asemenea, se poate evita începerea executării silite, după doar 15 zile, dacă notifici Fiscul că vrei să apelezi la varianta medierii. În legătură cu medierea fiscală, care a fost introdusă de curând, am scris recent mai multe articole.
Așa cum arătam zilele trecute, simpla comunicare a somației de plată duce de obicei la plata datoriilor pe care le au contribuabilii la Fisc. Adică putem considera somația instrumentul cel mai eficient de executare silită din ultimii ani, din moment ce acesta e mai eficient chiar decât poprirea conturilor bancare.
În medie, în ultimii ani, în jur de 70% dintre restanțele datornicilor au fost achitate Fiscului doar după comunicarea somației, deci fără să se ajungă la executarea silită efectivă.
Așadar, executarea silită a datornicilor începe prin comunicarea somației. Dacă trec 15 zile de la comunicarea somației (de principiu) și nu se achită datoriile sau nu se apelează la mediere, autoritățile continuă măsurile de executare silită. Însă poate dura mai mult să se ajungă la poprire, în funcție de cuantumul datoriei și tipul datornicului.