În acest context, trebuie menționat că, potrivit articolului 230 din Codul de procedură fiscală, executarea silită a unui contribuabil care are datorii restante începe prin comunicarea somației de plată (însoțită de titlul executoriu). Dacă trec 15 zile de la comunicarea somației și datornicul nu-și achită creanța sau nu anunță că optează pentru mediere, se trece la executarea silită.
În mare, somația include suma pentru care se începe executarea silită, termenul în care cel somat trebuie să plătească datoria trecută în titlul executoriu, indicarea consecințelor nerespectării somației și posibilitatea de a intra în procedura de mediere.
Somațiile nu se emit, însă, pentru orice datorie. Somațiile de plată se emit după ce trec 180 de zile de la data la care sunt înregistrate datoriile, prevede Ordinul Fiscului 727/2019, dacă acestea trec de:
- 3.000 de lei, pentru marii contribuabili;
- 1.500 de lei, pentru contribuabilii mijlocii;
- 500 de lei, pentru contribuabilii mici;
- 100 de lei, pentru persoanele fizice.
Cu toate acestea, de la somație la poprire poate să treacă ceva mai mult timp, pentru că ordinul amintit face referire la anumite limite în funcție de care se demarează poprirea.
Pentru marii contribuabili:
- înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 40.000 de lei;
- dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 20.000 de lei;
- dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 3.000 de lei.
- înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 40.000 de lei;
- dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 10.000 de lei;
- dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 1.500 de lei.
- înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 10.000 de lei;
- dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 5.000 de lei;
- dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 500 de lei.
- înființarea popririi se face dacă după 15 zile de la comunicarea somației datoriile sunt de peste 2.000 de lei;
- dacă trec 90 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 1.000 de lei;
- dacă trec 180 de zile de la comunicarea somației, poprirea se înființează dacă datoriile rămase sunt de peste 100 de lei.
Important. În afară de somații, contribuabilii mai pot primi și notificări de conformare. Vorbim de un instrument nou pe care l-au implementat recent autoritățile de la noi. Notificarea de conformare, ce implică o perioadă de conformare voluntară de 30 de zile, poate fi trimisă, de-acum, înainte de declanșarea efectivă a unui control fiscal (care poate duce la impuneri suplimentare). Nu este exclus ca Fiscul să folosească aceste notificări pentru a impulsiona, în perioada următoare, plata voluntară la bugetul de stat a unor sume suplimentare.
Citește și: Executare silită: Cum derulează ANAF popririle în prezent, folosindu-se de avantajele digitalizării pentru a-și eficientiza activitatea.
La ce te poate ajuta medierea fiscală
Medierea, o procedură introdusă în 2019 în Codul de procedură fiscală (la articolul 230^1), este o opțiune pentru datornicii care știu că se află într-o situație financiară deosebită. În urma ei se pot accesa variante mai „blânde” decât executarea silită, pentru a acoperi creanțele.
Pe scurt, datornicul trebuie să notifice Fiscul, în maximum 15 zile de la primirea somației, că vrea să apeleze la mediere. Notificarea trebuie să includă documente și informații din care să reiasă situația economică și financiară a debitorului. Modelele de documente folosite în procedură se regăsesc în Ordinul Fiscului 1.757/2019. În maximum zece zile de la primirea notificării, trebuie organizată o întâlnire a Fiscului cu datornicul, în care:
- se clarifică întinderea datoriilor trecute în somație, dacă există obiecții cu privire la acestea;
- se analizează situația economică și financiară a debitorului pentru a identifica soluții optime de stingere a obligațiilor fiscale, inclusiv posibilitatea de a beneficia de înlesnirile la plată din legislație.
Citește și: Ghid pentru contribuabilii care vor să trimită cereri de mediere pentru datoriile fiscale.
Eșalonările și alte chestiuni importante de avut în vedere
Pentru o privire de ansamblu a situației și a variantelor disponibile, contribuabilii care primesc sau ar putea să primească somații de plată în perioada următoare ar trebui să aibă în vedere și alte chestiuni, în afară de mediere.
1. Datoriile fiscale pot fi eșalonate, în anumite condiții actualizate, pe termen lung sau pe termen scurt. Așa cum aminteam mai sus, cele două mecanisme existente au fost ajustate, ideea de bază fiind că autoritățile au înăsprit regulile eșalonării clasice și ale eșalonării simplificate, față de forma pe care o aveau până acum. Chiar și așa, acestea rămân în continuare instrumente utile pentru datornici. Mecanismul clasic permite eșalonarea pe o perioadă de până la cinci ani, iar mecanismul simplificat permite eșalonarea pe o perioadă de până la un an. Totodată, mai e bine de știut că inclusiv datoriile fiscale la autoritățile locale pot fi eșalonate pe termen lung.
2. Mecanismul compensării, extins pentru a include noi datorii fiscale. Mecanismul compensării, ce permite firmelor să-și acopere datoriile fiscale cu sumele de recuperat de la Fisc, se extinde, mai nou, pentru a se aplica și atunci când creanțele sunt administrate de entități publice diferite - însă asta numai dacă firma deține o hotărâre judecătorească definitivă. De exemplu, regula se aplică atunci când primăria are o datorie la firmă, aceasta din urmă optând să o compenseze cu datoriile sale către Fisc.
3. S-a dat o nouă amnistie fiscală. Anumiți contribuabili ar trebui să analizeze dacă nu cumva pot beneficia de amnistia fiscală pentru tichetele cadou reîncadrate de Fisc, pentru care s-au stabilit impuneri suplimentare. Amnistia se aplică atât celor care deja au plătit impunerile suplimentare, cât și celor care încă n-au apucat să le achite. Astfel, pentru aceștia din urmă mecanismul ar putea fi deosebit de util pentru a scăpa de anumite datorii fiscale (desigur, acolo unde e cazul).
4. Contribuabilii pot verifica dacă nu cumva au datorii pentru care a intervenit termenul de prescriere. Cel mai recent an fiscal care s-a prescris este 2016, cu precizarea că 2017 se va prescrie abia anul viitor. Orice firmă sau persoană fizică ce figurează cu datorii în evidențele autorităților ar trebui să facă verificări detaliate pentru a vedea dacă nu cumva printre ele se numără și datorii prescrise. Asta deoarece, așa cum arătam chiar recent, există situații în care autoritățile „forțează” regulile pentru a cere plata unor sume pentru perioade prescrise.
Comentarii articol (0)