Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriÎn una dintre zilele când stăteam cu fii-mea în parc aşteptând la coadă la leagăn, mi-au căzut ochii pe o fetiţă care-şi întreba mama câte-n lună şi în stele. „De ce câinele are blană şi peştele nu?”, „Unde se duc păsările care zboară în partea aia?” sau „Au toţi copiii buric?”. N-am auzit pe nimeni atât de inventiv, când e vorba despre încuiat părinţii cu întrebări. Şi am tot ascultat ce-i răspundea maică-sa, gândindu-mă că, la multe din întrebări, nici eu n-aş fi ştiut ce să-i răspund. Apoi a venit cireaşa de pe tort.
Articolul continuă mai jos
„Mami, de ce cresc şi mâinile şi picioarele copiilor în acelaşi timp?”, a întrebat fetiţa. Bum! Ce răspunzi la întrebarea asta? Şi, în drumul înapoi spre casă, m-am gândit, o fac destul de des în ultima vreme, cât de strălucit arhitect poate fi natura. Corpul nostru creşte unitar pentru că are nevoie să-şi menţină echilibrul. Creşte unitar pentru că are nevoie să se ferească de pericole.
Şi aici exemplul cel mai interesant este acel test empiric pe care orice părinte îl poate face copilului său, ca să vadă dacă este pregătit de mers ori nu. Îl iei în braţe, îl ţii drept şi îl apleci puţin în faţă. Dacă atunci când îl apleci în faţă are reflexul de a întinde mâinile înainte, atunci înseamnă că e pregătit să meargă. De ce? Pentru că natura s-a gândit la toate. Întinsul mâinilor în faţă este un reflex menit să ne apere de o căzătură zdravănă atunci când mergem. Ei, bine, probabil că şi ăsta este unul dintre motivele pentru care mâinile cresc unitar cu celelalte membre ale corpului.
Revenind la fetiţa din povestea noastră, îmi pare genial faptul că un copil de doi sau trei ani a reuşit să observe un lucru pe care noi, adulţii, îl trecem adeseori cu vederea. Dezvoltarea unitară a unui lucru îi asigură adesea echilibrul. La fel e şi cu o companie. Dacă te gândeşti doar la vânzări ori doar la dezvoltarea unui produs ori doar la trafic pentru website-ul tău, atunci ai toate şansele să cazi în nas la un moment-dat. Ca să poţi creşte echilibrat, ai nevoie să-ţi creşti unitar toate departamentele şi toate aspectele companiei: departamente, oameni, relaţii de muncă, cercetare, dezvoltare de produse, strategii de vânzare şi aşa mai departe.
Echilibrul, că tot l-am amintit aici, mai vine şi din altceva. Bunicul meu îmi spunea că grijile pe care ţi le faci pentru ceva care se va întâmpla la anul te vor băga în mormânt. Fă-ţi griji pentru azi, pentru mâine, pentru poimâine. Lasă anul viitor. Până atunci, cine-ştie câte se vor schimba. Şi asta e un lucru pe care, deşi l-am auzit de mic, l-am învăţat greu.
Nu crezi?
***
Săptămâna viitoare vom reveni cu subiecte noi de dezbătut. Până atunci, te așteptăm cu comentarii la subiectul de azi :) Între timp, ți-am pregătit și o listă cu recomandări de învățat | citit | ascultat.
Citește mai mult despre lumea inteligo, cursuri inteligo, dezbaterea saptamaniiLumea Inteligo. Săptămânal, poți primi gratuit, în emailul tău, newsletter-ul Lumea Inteligo. Pentru oameni care vor să evolueze. Dezbatem subiecte legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră. În plus, vei regăsi recomandări de lectură, podcasturi și multe altele.
Abonează-te gratuit aici.
Comentarii articol (1)