Legea nr. 239/2019 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei a fost publicat joi în Monitorul Oficial, măsurile conținute urmând să se aplice din această duminică.
Aceasta urmărește să amâne, până la 1 ianuarie 2022, aplicarea unei modificări care vizează Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, care le-ar fi permis magistraților, de la 1 ianuarie 2020, să se pensioneze anticipat și înaintea vârstei de 60 de ani.
Prevederea a generat foarte multe reacții și controverse, mai ales din cauza faptului că unii magistrați ar fi putut ajunge să se pensioneze înainte de 50 de ani.
S-a luat decizia amânării aplicării acestei măsuri, deoarece, prin pensionarea anticipată a magistraților, s-ar ajunge la un risc de deficit major de personal în justiție (atât din cauza ieșirii multor persoane cu experiență din profesie, cât și din cauza extinderii duratei studiilor din cadrul Institutului Național al Magistraturii, de la doi la patru ani), dacă modificarea care urma să aibă loc la 1 ianuarie 2020 s-ar fi aplicat.
În plus, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), un organism care nu emite decizii cu caracter obligatoriu, dar ale căror sugestii au un impact puternic și asupra României, a atras atenția asupra riscurilor care pot apărea din cauza situației create de posibilitatea de pensionare anticipată, inclusiv din perspectiva luptei împotriva corupției.
Interesant este faptul că, cu doar o lună în urmă, a fost înregistrat la Camera Deputaților un alt proiect legislativ care viza prevederile legate de pensionarea anticipată a magistraților. Este vorba, mai exact, despre Propunerea legislativă privind abrogarea dispoziţiilor care reglementează posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar, document ce prevede abrogarea modificării legate de pensionarea magistraților, nu amânarea ei.
Modificarea menționată anterior ar fi înlăturat condiția împlinirii vârstei de 60 de ani, de la 1 ianuarie 2020, în vederea pensionării anticipate a magistraților, dacă aceștia au experiență între 20 și 25 de ani. În plus, modificarea urma să extindă beneficiul atât cu privire la judecătorii Curții Constituționale (CCR), cât și la magistrații-asistenți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și din cadrul CCR.