Persoanele care au lucrat în condiții grele beneficiază de o diminuare a vârstei de pensionare prin reducerea vârstei standard (care este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă cea din urmă va fi atinsă doar treptat - puteți citi mai multe despre acest lucru, aici), conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
În schimb, cei care depășesc stagiul complet de cotizare (acesta fiind de 35 de ani, însă pentru femei va fi atins prin eșalonare; în noiembrie 2019, de exemplu, stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și două luni) beneficiază de pensie anticipată, deși nu au atins vârsta standard de pensionare, potrivit aceleiași legi.
Reducerea vârstei standard de pensionare pentru condiții grele de muncă
Principalele persoane care beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare sunt:
- cele care au lucrat în condiții deosebite de muncă;
- cele care au lucrat în condiții speciale de muncă.
a) Încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite se face intermediul unor avize. Puteți citi mai multe chestiuni despre acestea și despre aducerea la condiții normale a locurilor de muncă încadrate în condiții deosebite, aici.
În privința persoanelor care pot să se pensioneze mai repede pentru condiții deosebite de muncă, trebuie menționat că au apărut anumite schimbări referitoare la regimul aplicabil acestora. În concret, ele vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare mai rapidă decât era cazul până acum, din cauză că s-a mărit perioada care se scade din vârsta standard de pensionare, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă.
În concret, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se vor scădea din vârsta standard de pensionare câte patru luni. Există, așadar, posibilitatea pentru cei care se pensionează începând cu 17 noiembrie 2019 să reducă vârsta standard de pensionare cu până la 10 ani (acesta fiind maximul permis), pentru 30 de ani lucrați în condiții deosebite.
b) În cazul celor care au lucrat în condiții speciale de muncă, astfel de condiții vizează:
- unitățile miniere, pentru personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă;
- activitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații;
- aviația civilă, pentru personalul navigant, cum e cazul celor pe avioane clasice de transport public sau însoțitorilor de zbor, printre alții;
- activitățile și unitățile precum cele care utilizează materii explozive, pulberi și muniții, de exemplu, pentru manipularea materiilor explozive (cum ar fi minerii de suprafață și aritificerii) sau pentru activitățile desfășurate de către personalul de pe platforme marine, printre altele;
- activitatea artistică desfășurată în profesii precum cea de balerin, dansator, acrobat sau solist vocal de operă sau de operetă, printre altele.
În cazul persoanelor încadrate în condiții speciale de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare se face cu câte șase luni pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții. Însă minimul este de un an lucrat și se poate ajunge până la o reducere cu 12 ani.
Pensionarea anticipată (și anticipată parțial) pentru cei ce depășesc stagiul minim
După aceea, cealaltă categorie principală de persoane care pot să se pensioneze mai repede este reprezentată de cei care nu au atins vârsta standard de pensionare, însă au depășit stagiul de cotizație. Discutăm, aici, de două categorii:
- cei care au depășit stagiul de cotizare cu până la opt ani (pensie anticipată parțială);
- cei care au depășit stagiul de cotizare cu peste opt ani (pensie anticipată).
Atât cei care se pensionează anticipat, cât și cei ce se pensionează anticipat parțial, pot să o facă doar cu cel mult cinci ani înaintea îndeplinirii vârstei standard. Cu alte cuvinte, bărbații ar putea să se pensioneze astfel doar de la 60 de ani (puteți citi mai multe, aici și aici), în sus, în timp ce femeile doar de la 58 de ani în sus (puteți citi mai multe, aici și aici).
Atenție! Regimul actual al pensiilor (conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice) va mai dura doar până în 2021, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor (e vorba de Legea nr. 127/2019). Avocatnet.ro a scris în detaliu despre modificările vizate, inclusiv despre schimbările care vor avea loc cu privire la chestiuni precum pensionarea pentru limită de vârstă.
Comentarii articol (12)