„SAF-T, ca țintă pentru noi de a deveni operațional, ne-am gândit la finalul anului următor, în sistem-pilot pentru marii contribuabili”, a declarat Mirela Călugăreanu, șefa ANAF, la o conferință organizată miercuri de CursDeGuvernare.
Acum puțin timp, redacția noastră a analizat stadiul actual al proiectului SAF-T și aprecierile specialiștilor și a estimat că, în cel mai bun caz, în 2020 vom avea sistemul funcțional doar la firmele mari.
Estimarea s-a bazat inclusiv pe termenele licitației pentru SAF-T și pe faptul că vor fi necesare dezvoltarea de la zero a sistemului, pregătirea unor funcționari publici, modificări legislative, dar și o perioadă de adaptare pentru marile firme.
SAF-T reprezintă un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile de la contribuabili la Fisc sau la auditori externi. Practic, autoritățile fiscale vor avea acces direct electronic la deconturile de TVA ale firmelor și la facturile lor și vor putea verifica în timp real dacă există probleme sau nu.