Prin comunicatul remis recent redacției noastre, ANAF a arătat că doar 46.480 de contribuabili au demarat procedurile pentru a profita de anularea accesoriilor la datoriile înregistrate la finele anului 2018, prevăzută de Ordonanța Amnistiei, dintr-un total de 312.025 potențiali beneficiari. Asta înseamnă un procent de 14,8%.
Acest mecanism de amnistie fiscală a fost implementat prin Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 (cel de la al doilea capitol al actului) și pus în aplicare prin Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 3.126/2019.
Persoanele interesate de anularea accesoriilor la datorii încă mai au timp, până în 15 decembrie 2019, să depună notificările, respectiv cererile de anulare a obligațiilor accesorii privitoare la datoriile fiscale și bugetare înregistrate la finele lui 2018.
Cum poți obține anularea accesoriilor la datorii
După cum spuneam mai sus, contribuabilii trebuie să se grăbească, dacă mai vor să beneficieze de amnistia fiscală. 15 decembrie 2019 este termenul-limită pentru depunerea notificărilor și/sau a cererilor de anulare. Însă este recomandat să nu aștepte chiar până în ultimele zile, pentru că mecanismul nu permite rezolvarea problemei într-o singură zi.
Trebuie îndeplinite mai multe condiții pentru a putea fi obținută ștergerea accesoriilor:
- să existe datorii restante (atât fiscale, cât și alte datorii bugetare, cum sunt taxele de mediu) la 31 decembrie 2018;
- să fie plătite toate datoriile principale, restante la 31 decembrie 2018, precum și toate datoriile aferente anului 2019;
- dacă vorbim de firme, acele datorii să fie sub un milion de lei (dacă datoriile depășesc un milion, acces la mecanism au doar persoanele fizice sau entitățile fără personalitate juridică);
- să fie vorba de datorii bugetare administrate de organul fiscal central, nu de cele locale;
- să fie depusă notificarea (care va duce la clarificarea situației datoriilor) și/sau cererea de anulare propriu-zisă, până la 15 decembrie 2019 (la Fisc, personal, prin poștă sau prin Spațiul Privat Virtual).
În privința notificării și a cererii, trebuie menționat că prima nu este obligatorie. Practic, contribuabilii pot să depună doar cererea de anulare a accesoriilor restante, după ce își vor fi plătit datoriile menționate. Totuși, există două beneficii dacă este depusă notificarea: pe de o parte, este clarificată situația datoriilor. Pe de alta, notificarea suspendă executarea silită a datoriilor a căror ștergere este dorită. De asemenea, va fi obținută amânarea plății acelor datorii.