__________
ACTUALIZARE (31 martie 2021): Proiectul a fost respins de Camera Deputaților, Forul decizional, astfel că nu se poate aplica.
__________
Proiectul de lege care include această măsură prevede că scutirea de plata taxelor salariale se va aplica pentru o perioadă maximă de 90 de zile. Cu alte cuvinte, dacă angajatorii vor avea activitatea suspendată peste această durată, din a 91-a zi vor trebui să vireze din nou la stat impozit și contribuții sociale.
Facilitatea fiscală este gândită în ideea în care anul 2020 ar putea fi unul dificil, din moment ce există riscul să apară o nouă criză financiară care să afecteze mediul de afaceri.
„Pe fondul apariției unei noi recesiuni economice la nivelul țării, foarte mulți angajatori cu capital privat au posibilitatea de a-și întrerupe sau reduce temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fără încetarea raporturilor de muncă. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Cu toate că activitatea este redusă sau întreruptă, salariații suportă un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuțiilor sociale aferente indemnizației plătite de angajator”, este explicat în nota de fundamentare a proiectului de lege.
Practic, ideea măsurii este ca salariații care se trezesc cu salariile brute micșorate cu un sfert să primească mai mulți bani de la angajatori. Pentru că taxele salariale nu se vor mai duce la stat, ele vor fi plătite angajaților. Asta deoarece companiile sunt cele care calculează, rețin și achită taxele datorate de salariați. În esență, angajatorii vor plăti exact aceeași sumă, doar că ea se va duce integral către salariați.
Conform Codului muncii, angajatorii pot suspenda contractele individuale de muncă ale salariaților atunci când își întrerup temporar activitatea din motive economice, tehnologice, structurale sau din motive asemănătoare.
Într-o asemenea situație, salariații implicați în activitatea întreruptă -- care nu mai lucrează -- trebuie să primească o indemnizație de la angajator. Aceasta trebuie să fie de minimum 75% din salariul brut.
În perioada cu activitatea întreruptă, salariații stau la dispoziția angajatorului, care poate decide în orice moment reînceperea muncii.
Salariații datorează la stat impozit pe venit, în cotă de 10%, și contribuții sociale la pensii și sănătate, în cote de 25%, respectiv 10%. Taxele salariale sunt declarate și plătite la stat lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile.