avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura de trimitere in somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura de trimitere in somaj tehnic

In cazul trimiterii angajatilor in somaj tehnic,as vrea sa stiu care sant pasii de urmat si care sant obligatiile fiscale aferente salariului atit pentru angajat cat si pentru angajator.Puteti sa-mi spuneti,va rog si care este temeiul legal pt acestea.?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:11, 14 Ianuarie 2015
1. Pasi urmat pentru "somaj tehnic" :
- decizie AGA privind intreruperea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
- emitere decizii de suspendare c.i.m., in baza art.52 alin.1 lit.c C.mun.
- comunicarea decizilor de suspendare salariatilor
- completarea si transmiterea REVISAl-ului privind suspendarea c.i.m.

2. Codul Muncii
Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
....

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

3. HG 500/2011
Art. 3
(1) Registrul se intocmeste in forma electronica.
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
....
h) perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale;
....

Art. 4
(1) Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) se face dupa cum urmeaza:
.....
c) elementele prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii;
.....

4. Pentru indemnizatia platita pe perioada in care salariatii au contractele individuale de munca suspendate pentru somaj tehnic se calculeaza, retin si vireaza toate contributiile sociale aferente veniturilor salariale cu exceptia contributiilor la sistemul asigurarilor pentru somaj.
Va multumesc pentru raspuns.
As vrea toyusi sa va mai intreb ceva....
Daca activitatea este redusa doar partial,se pot trimite doar o parte din angajati in somaj tehnic?
Da, puteti trimite doar o parte din salariati in "somaj tehnic".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic padicam padicam Buna ziua, Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)