avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... somaj tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

somaj tehnic

Buna ziua,
Ma poate informa cineva cum e cu somajul tehnic? Putem da in somaj tehnic parte din angajatii firmei? Angajatul trebuie sa aiba o anumita vechime in munca? Orice informatie imi este de folos.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 20 Noiembrie 2012
Da, puteti face acest lucru. Vechimea in munca in acest caz nu este un criteriu.
Daca suspendati c.i.m pe perioada reducerii sau intreruperii activitatii, trebuie sa depuneti la ITM si o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca va aflati in aceasta situatie.

Art. 52 Codul muncii:

(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Art. 53. - (1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
padicam

Da, se pot trimite in somaj tehnic numai o parte din salariati ... suspendarea c.i.m. in baza art.52 alin.1 lit.c C.mun. nu este conditionata de vechimea in munca a salariatului ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul obligă salariatii să ia concediu de odihna în această perioadă , este legal? Covid Covid Cand se declară stare de urgență nu există altă modalitate de a ajuta salariații institutiilor care își suspendă activitatea în această perioadă? ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2011 MIA_VL MIA_VL Cum se calculeaza salariul in conditiile somajului tehnic pe 2011? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic bubby bubby se mai da somaj tehnic pe 2012 , cate luni ? (vezi toată discuția)