Proiectul de lege presupune înființarea unei autorități centrale privind disparițiile, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, și a mai multor unități teritoriale, în cadrul inspectoratelor județene de poliție.
Sesizările privind dispariția unei persoane vor putea fi făcute de orice persoană, pe orice cale de comunicare, sau de unitățile de poliție, atunci când din datele și informațiile obținute în activitatea curentă rezultă că o persoană este dispărută și nu există sesizarea unei alte persoane cu privire la acest fapt.
Sesizarea întocmită se va trimite către unitatea teritorială competentă (stabilită în funcție de locul dispariţiei, locuinţa efectivă a persoanei dispărute, locul sesizării dispariţiei etc.), care va întocmi un dosar al disparției.
În scopul bunei desfășurări a activității de căutare, unitatea centrală pentru persoane dispărute va putea prelua dosarul dispariției sau va putea dispune preluarea acestuia de către o altă unitate teritorială decât cea competentă.
Interesant este că orice persoană fizică sau firmă va putea ajuta în mod voluntar și gratuit autoritățile la căutarea persoanelor dispărute. Aceste persoane vor fi înregistrate online într-o bază de date a Poliției Române. Activitățile pe care le va putea desfășura un astfel de voluntar vor fi:
- popularizarea cazului, așa cum poate;
- realizarea de postere, pliante, clipuri audio-video sau alte asemenea materiale de informare privind persoanele dispărute;
- să participe efectiv la căutarea persoanei dispărute sau la distribuirea unor materiale de informare;
- să pună la dispoziția autorităților a unor mijloace tehnice sau logistice, care să ajute la căutări.
În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că statul are obligația de a respecta dreptul fundamental la viață și la integritate fizică și psihică. În acest sens, este necesară crearea unui mecanism administrativ care să asigure o coordonare mai bună a acțiunilor instituțiilor publice, cu definirea clară a rolurilor, competențelor și responsabilităților în domeniul disparițiilor de persoane.
„Într-un asemenea demers, trebuie pornit în special de la dreptul persoanei dispărute de a fi găsită și întoarsă într-un mediu care să îi ofere securitate, precum și de la prezumția ca aceasta se află într-o stare de pericol. Statul are obligația de a utiliza toate metodele și mijloacele disponibile pentru a da valoare dreptului fundamental la viață și la integritate fizică și psihică, prevăzut de Constituția României”, se arată în document.
Atenție! Proiectul legislativ prezentat mai sus NU se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Senat, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)