1. Programarea perioadelor libere din 2021. La finalul fiecărui an, Codul muncii prevede că angajatorii trebuie să se ocupe de programările colective sau individuale pentru concediile de odihnă din anul următor. Deși acestea sunt făcute cu consultarea salariaților, companiile sunt cele care au ultimul cuvânt. Specialiștii atrag atenția că solicitările de concediu din afara perioadelor programate pot fi refuzate de angajatori.
2. Zilele de concediu neluate se reportează. Dacă ai la firmă salariați care n-apucă să-și ia toate zilele de concediu de odihnă la care au dreptul în 2020, atunci acestea se reportează. Conform Codului muncii, angajatorii trebuie să acorde zilele de concediu de odihnă rămase din acest an într-o perioadă de 18 luni, care se calculează începând cu prima zi a anului 2021. Concret, ele reportează pentru perioada 1 ianuarie 2021 - 30 iunie 2022.
3. Zilele neluate nu (prea) se compensează în bani. Legat de punctul anterior, trebuie subliniat că zilele de concediu de odihnă neluate în 2020 se pot compensa în bani numai dacă salariații pleacă efectiv de la firmă. Ideea este că un salariat care pleacă la alt angajator nu se mai poate bucura de acele libere neluate, astfel că trebuie recompensat financiar.