Înainte de toate, (1) obligația de a vinde cartele preplătite numai persoanelor care-și dau datele personale se va aplica chiar din prima zi a anului 2020, măsura fiind introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului 62/2019.
Concret, vor trebui colectate, de la persoanele fizice, prenumele, numele, codul numeric personal și, dacă sunt trecute în actul de identitate, adresa de domiciliu și adresa de reședință. Iar de la companii - pe lângă datele personale ale reprezentantului legal, denumirea, sediul și codul unic de identificare sau codul de identificare fiscală.
Colectarea informațiilor se va face ori printr-un formular tipărit, ori printr-un formular electronic. În cazul din urmă, vânzătorii vor avea nevoie inclusiv de o copie a actului de identitate al cumpărătorului.
Apoi, comercianții de cartele preplătite vor trebui (2) să-i identifice inclusiv pe cei care au deja, la 31 decembrie 2019, astfel de cartele. Cu alte cuvinte, vânzătorii vor trebui să adune aceste informații până la 31 august 2020, în paralel cu adunarea datelor noilor clienți.
Asta înseamnă că, de la 1 septembrie 2020, nicio persoană fizică sau juridică din țara asta nu va mai putea să folosească servicii prepay fără a-și da datele personale.
Deși autoritățile au luat aceste măsuri, specialiștii au atras atenția că (3) prelucrarea datelor personale pentru furnizarea serviciilor preplătite este problematică. Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet, a zis că măsura va afecta drepturile persoanelor fizice și mediul de afaceri.
Totodată, acesta a atras atenția că măsura este neconstituțională și că ar fi trebuit făcută în avans o evaluare a impactului prelucrării datelor a milioane de persoane.
Legat de neconstituționalitate, (4) Avocatul Poporului a anunțat că a contestat deja la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind colectarea datelor personale de la utilizatorii cartelelor preplătite. Momentan, judecătorii nu s-au pronunțat, însă există șanse ca actul normativ să fie anulat de Curte în viitorul apropiat. Momentan, dosarul (2405D/2019) cu cererea Avocatului Poporului este în faza de raportare.