Deși o simplă decizie internă colectivă ar fi suficientă pentru majorarea salariilor persoanelor plătite de angajator cu minimul brut pe țară, specialiștii recomandă încheierea de acte adiționale la contractele de muncă ale celor vizați.
„Strict din perspectiva legii, pentru înregistrarea noului salariu în [Revisal] nu este nevoie de încheierea unor acte adiționale la contractele de muncă, fiind suficientă o decizie internă a angajatorului în acest sens. Cu toate acestea, recomandarea noastră ar fi ca și în această situație să se încheie acte adiționale la contractele de muncă”, ne-a spus, cu o altă ocazie, Mihai Anghel, managing associate la Țuca Zbârcea & Asociații.
Astfel, dacă se optează pentru acte adiționale, Codul muncii prevede că acestea trebuie încheiate între părți înainte ca modificarea să se producă. Adică până pe 31 decembrie 2019, cel târziu.
„Orice modificare (...) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”, prevede actul normativ, acolo unde se face referire la elementele contractului de muncă, printre care este și salariul.
Cu toate acestea, regula este diferită atunci când vine vorba de raportarea majorărilor de salarii în aplicația Revisal, astfel că termenul pentru această obligație este 31 ianuarie 2020. Hotărârea Guvernului 905/2017, care include regulile Revisal, dispune că schimbarea trebuie raportată, mai exact, în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale.
„Orice modificare a datelor (...) se transmite în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. Excepție fac situațiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătorești când transmiterea în registru se face în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoștință de conținutul acesteia”, scrie în hotărâre.
Așadar, firmele au rezolvat actele adiționale până la sfârșitul lunii trecute, în timp ce raportarea în Revisal trebuie rezolvată până la finele lunii actuale.
Guvernul a oficializat majorarea salariului minim brut pe țară de la 2.080 de lei la 2.230 de lei, începând cu prima zi a anului 2020. În același timp, s-a stabilit că salariul minim brut diferențiat pentru studii superioare rămâne în 2020 la cuantumul de 2.350 de lei. Referitor la salariul diferențiat din construcții, deja știm de câteva luni că acesta rămâne la 3.000 de lei.
Calculează singur: Ce costuri suplimentare ai, în 2020, cu angajații plătiți cu salariul minim pe țară.
Comentarii articol (2)