În 20 decembrie 2019 a fost lansată o aplicație mobilă pentru accesul la registrul electronic al zilierilor, numită „Inspecția Muncii”, dar utilizarea registrului electronic este, deocamdată, opțional, angajatorii putând să folosească în continuare registrul tipărit.
Potrivit informațiilor furnizate redacției noastre de către Inspecția Muncii, utilizarea registrului electronic al zilierilor va deveni obligatorie din momentul în care va apărea metodologia de întocmire și transmitere a acestuia, lucru care ar trebui să se întâmple până la data de 18 februarie 2020.
În momentul în care va apărea metodologia de completare a registrului electronic, acesta va deveni, conform informațiilor pe care le-a primit redacția noastră de la Inspecția Muncii, singura modalitate prin care angajatorii vor putea transmite autorităților datele zilierilor, versiunea tipărită a registrului urmând să nu mai fie folosită.
Așadar, așa cum subliniază și Inspecția Muncii în răspunsul primit la solicitarea noastră, până la intrarea în vigoare a obligației de a folosi numai registrul electronic, angajatorii „vor ține evidența zilierilor în Registrul de evidență a zilierilor în format hârtie și vor depune în continuare, lunar, până cel târziu la data de cinci a fiecărei luni, un extras al Registrului de evidență a zilierilor conținând înregistrările din luna precedentă”.
În registrul electronic al zilierilor, care funcționează similar Registrului general de evidență a salariaților (Revisal), vor trebui trecuți toți lucrătorii cu ziua, în ordine cronologică, iar transmiterea înregistrărilor din registrul electronic va trebui să se facă zilnic, înainte de începerea activității.
În prezent, conform legislației în vigoare, firmele, PFA-urile și întreprinderile individuale sau familiale trebuie să noteze în registrul zilierilor cam aceleași date, dar nu le transmit electronic.