Recent, ministrul muncii a declarat, pentru agerpres.ro, că, atunci când vine vorba despre pensii, “avem un pericol iminent, în sensul în care numărul persoanelor active descreşte simţitor, astfel încât se vede cu ochiul liber că acest trend va duce la situaţia în care numărul pensionarilor să fie mai mare decât numărul celor în activitate”.
Ministrul subliniază și faptul că, odată cu creșterea speranței de viață, în Europa există o tendință de mărire a vârstei de pensionare, dar că nu intenționează, cel puțin deocamdată, să facă acest lucru și în România.
În acest context, ministrul e de părere că fiecare dintre noi trebuie să se gândească și la perioada de după momentul ieșirii noastre din activitate, respectiv la pensie, și încurajează economiile populaţiei.
Astfel, pentru că Pilonul II de pensii permite verificarea contribuțiilor și a sumelor de bani acumulate de-a lungul anilor, ministrul e de părere că acest sistem (Pilonul II) este unul corect și că, dacă acest lucru se dovedește a fi oportun, se gândește la creșterea etapizată a contribuției la acest tip de pensie.
Valoarea contribuției la Pilonul II luate în calcul de ministrul muncii este de 6%, în condițiile în care, în prezent, doar 3,75% din contribuția la pensii se duce la cea administrată privat.
Pilonul II de pensii este cel unde merge o parte din contribuția obligatorie la sistemul de pensii din România și este administrat de firme private, nu de stat. În cazul Pilonului I, banii de pensie se duc direct în visteria statului. Pe lângă cele două componente ale pensiilor obligatorii (Pilonul I – administrat de stat și Pilonul II – administrat de firme private), mai există și o a treia, respectiv pensiile facultative sau Pilonul III.
Pe lângă cele amintite mai sus, pe viitor va exista și o a patra categorie de pensii, și anume, pensiile ocupaționale. Acestea vor fi facultative, iar schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților.
În 2017, guvernanții de atunci propuneau ca Pilonul II să fie desființat, dar, la presiunea mediului de afaceri și a opiniei publice, au renunțat la idee. Totuși, cei care au participat timp de cel puțin cinci ani la Pilonul II de pensii au posibilitatea, începând cu martie 2019, de a opta pentru transferul contribuțiilor la Pilonul I de pensii (sistemul public de pensii).
Din câte se pare, măsura nu a avut succesul scontat, deoarece, în decurs de cinci luni (iunie - octombrie 2019) doar 397 de persoane au cerut administratorilor fondurilor de pensii private mutarea contribuțiilor la Pilonul I.
În același timp, ministrul muncii spune, potrivit agerpres.ro, că are ceva îngrijorări legate de impactul bugetar al creșterii cu 40% a pensiilor, măsură programată pentru septembrie 2020, dar că pensionarii ar trebui să stea liniștiți, deoarece au fost prevăzuți bani în bugetul de stat pe anul viitor pentru a acoperi această creștere.
Potrivit unui act normativ apărut în vara acestui an, Legea pensiilor din România ar urma să se modifice din septembrie 2021. Mai exact, potrivit Legii nr. 127/2019, noua lege a pensiilor va aduce inclusiv o nouă formulă de calcul a cuantumului pensiilor.
În acest context, actualul Guvern a anunțat, la puțină vreme de la învestire, că are în lucru o nouă lege a pensiilor, dar ministrul muncii infirmă această variantă. “Nu, nu am în lucru o lege a pensiilor. Ceea ce premierul a spus, ca urmare a informaţiilor pe care le comunic în legătură cu ceea ce centralizez aici la Ministerul Muncii, este că se întâmplă în acest moment o evaluare serioasă a tipurilor de probleme pe care actuala Lege a Pensiilor le-a generat”, a spus Violeta Alexandru, citată de agerpres.ro.
Comentarii articol (9)