Facilitățile fiscale la care am făcut referire mai sus au fost introduse în 2019 și se vor aplica și în 2020 (teoretic, ele sunt programate să se aplice până în 2028). Aceste facilități sunt conținute în Codul fiscal și vizează, în primul rând, activitățile de construcții definite la codul CAEN 41.42.43 - secțiunea F - Construcții.
De asemenea, mai sunt vizate și următoarele domenii, cu următoarele coduri CAEN:
- 2312 - Prelucrarea și fasonarea sticlei plate;
- 2331 - Fabricarea plăcilor și dalelor din ceramică;
- 2332 - Fabricarea cărămizilor, țiglelor și altor produse pentru construcții din argilă arsă;
- 2361 - Fabricarea produselor din beton pentru construcții;
- 2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru construcții;
- 2363 - Fabricarea betonului;
- 2364 - Fabricarea mortarului;
- 2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment și ipsos;
- 2370 - Tăierea, fasonarea și finisarea pietrei;
- 2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcții;
- 1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții;
- 2512 - Fabricarea de uși și ferestre din metal;
- 2511 - Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice;
- 0811 - Extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, ghipsului, cretei și a ardeziei;0812 - Extracția pietrișului și nisipului;
- 2351 - Fabricarea cimentului;
- 2352 - Fabricarea varului și ipsosului;
- 2399 - Fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a.
În final, mai beneficiază de același regim fiscal favorabil și cei care desfășoară activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică.
În ceea ce privește facilitățile propriu-zise, acestea se referă la:
- scutirea de impozitul pe venit;
- scutirea de contribuția la sănătate;
- scutirea de contribuția suplimentară la pensii pentru muncă în condiții grele;
- plata în cuantum redus a contribuțiilor la pensii pentru condiții normale (21,25% față de 25% cotă obișnuită) și la muncă (0,3375% față de 2,25% cotă obișnuită).
Facilitățile de care beneficiază angajatorul sunt contribuția asigurătorie pentru muncă și contribuția suplimentară la pensii pentru muncă în condiții grele (restul fiind datorate de angajat). Pentru ca angajatorul să poată beneficia de ele, el trebuie să realizeze cel puțin 80% din cifra de afaceri totală în unul din domeniile acoperite.
În același timp, trebuie menționat că facilitățile nu vizează, la acest moment, cota redusă a contribuției la muncă. Acest lucru este datorat faptului că, mai întâi, trebuie aprobată o schemă de ajutor de stat pentru astfel de facilități.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.
Comentarii articol (1)