Poate cea mai mare noutate apărută în 2019 în Codul fiscal, la partea despre impozitul pe profit, se referă la deducerea costurilor excedentare ale îndatorării.
Concret, s-a majorat plafonul deductibil ce permite contribuabililor să deducă, într-o perioadă fiscală, costurile excedentare ale îndatorării - de la 200.000 de euro, cât era înainte, acesta a ajuns la un milion de euro. Echivalentul în lei al acestei sume se calculează la cursul de schimb din ultima zi a trimestrului sau a anului fiscal.
În același timp, diferența dintre costurile excedentare ale îndatorării și plafonul deductibil de un milion de euro se deduce limitat în perioada fiscală în care este suportată până la nivelul a 30% din baza de calcul, față de doar 10%, cât era înainte. Așa cum au atras atenția specialiștii de la Schoenherr Tax București, aceste noutăți sunt valabile pentru stabilirea impozitului aferent anului 2019.
Altă schimbare notabilă apărută în 2019 este apariția unui registru al ONG-urilor, către care plătitorii de impozit pe profit pot face sponsorizări ce pot fi deduse din impozitul datorat statului. Practic, firmele trebuie să verifice dacă entitățile pe care vor să le sponsorizeze sunt trecute în registru, altfel nu pot face deduceri din impozit în contul lor. Tot legat de subiect, de anul trecut firmele sunt obligate să depună formularul fiscal 107, până la data de 25 martie, pentru a raporta sponsorizările din anul anterior.
Și, pentru că tot vorbim de declarații, formularul 101, prin care se declară impozitul pe profit, a suferit, de asemenea, modificări în ultimele 12 luni. Cele mai multe au reprezentat adaptări ale formularului la schimbările din anul 2018, la care se adaugă obligația de a transmite numai online declarația.
Cine se încadrează la regim
O firmă este obligată să aplice în 2020 regimul de impozitare a profitului dacă în cursul anului 2019 a realizat venituri cel puțin egale cu un milion de euro, potrivit Codului fiscal, adică 4.779.300 lei. Firmele care se încadrează sub acst plafon trebuie să aplice regimul impozitării micro.
Trecerea la impozitul pe profit se mai poate face și opțional, însă numai dacă o microîntreprindere are un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați. Cu alte cuvinte, cifra de afaceri nu mai contează atât timp cât sunt îndeplinite condițiile capitalului social și numărului minim de salariați. Informații detaliate despre intrarea și ieșirea din acest regim, folosind formularul 010, sunt în articolul de aici.
Deși în ultimii ani au existat discuții despre scăderea cotei de impozit pe profit, aceasta se păstrează în 2020 la 16%. Iar obligația de a plăti impozit revine următorilor contribuabili:
- persoanele juridice române, cu anumite excepții (printre care se numără Trezoreria, instituțiile publice, Banca Națională a României, microîntreprinderile sau asociațiile de proprietari);
- persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent sau mai multor sedii permanente în România;
- persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România;
- persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România și venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română;
- persoanele juridice cu sediul social în România, înființate în conformitate cu legislația europeană.
„Rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau în calcul și elemente similare veniturilor și cheltuielilor, potrivit normelor metodologice (ale Codului fiscal - n. red.), precum și pierderile fiscale care se recuperează (...)”, este explicat în Codul fiscal.
Astfel, un rezultat fiscal pozitiv este un profit impozabil, iar un rezultat fiscal negativ este o pierdere fiscală, care se poate recupera timp de șapte ani consecutivi. Rezultatul fiscal se calculează trimestrial sau anual, cumulat de la începutul anului fiscal.
Calculul, declararea și plata impozitului pe profit se fac trimestrial, până la data de 25 a primei luni următoare încheierii trimestrelor I-III, iar definitivarea și plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se fac până la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit, adică până la data de 25 martie.
Prin excepție, se poate opta pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate trimestriale. Termenul până la care se face plata impozitului anual este, de asemenea, data de 25 martie. În acest din urmă caz, plățile anticipate trimestriale se determină în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele prețurilor de consum.
Declarația de impozit pe profit (formularul 101) pentru anul 2019 trebuie depusă în 2020 până pe 25 martie, dată care pică într-o zi de miercuri.
Dacă activezi în turism și alimentație publică, datorezi și impozit specific
Practic, firmele care își extind afacerile și către sectorul turistic și cel al alimentației publice datorează la stat un impozit mixt. Adică impozit pe profit și impozit specific, conform Legii 170/2016.
Impozitul specific trebuie aplicat în 2020 de către firmele care, la data de 31 decembrie 2019, aveau înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară desfășurată efectiv, una dintre activitățile corespunzătoare următoarelor coduri CAEN: 5510, 5520, 5530, 5590, 5621, 5629, 5630.
Regimul specific este unul cu impozitare variabilă. Formulele de calcul sunt stabilite separat pentru restaurante, catering și alte servicii de alimentație, în primul rând, pentru baruri, în al doilea rând, și pentru hoteluri, campinguri și tabere, în al treilea rând.
Așadar, contribuabilii trebuie să-și analizeze minuțios activitatea comercială și să calculeze, declare și achite impozitul specific pentru activitățile vizate de acest regim. Separat, pentru activitățile ce intră în sfera impozitului pe profit, trebuie calculat, declarat și achitat impozit pe profit.
Intrarea sau ieșirea din regimul de impozitare specifică trebuie anunțată anual Fiscului până în ultima zi a lunii martie. În 2020, ultima zi a lunii martie pică într-o marți.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.