Modificări precum cele de mai sus au fost introduse prin Legea nr. 192/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, care se va aplica din 26 ianuarie 2020.
Schimbările care vizează atribuțiile polițiștilor
Acestea clarifică ce puteri au polițiștii și le specifică la nivel de lege, ele nefiind noutăți pentru polițiști, ci pentru cei care trebuie să respecte legea, putând acum să le găsească stabilite la nivel de lege. În orice caz, stabilirea, în felul acesta, a atribuțiilor polițistului le face mai previzibile.
1. Folosirea forței, de către polițiști, va fi reglementată mult mai detaliat. Polițiștii vor putea folosi forța (prin utilizarea forței fizice, a cătușelor, a substanțelor lacrimogene și a substanțelor iritante) doar gradual, proporțional cu scopul urmărit și, în orice caz, doar dacă astfel de utilizări ale forței sunt precedate de o avertizare verbală.
2. Au fost clarificate, mai exact, și situațiile în care polițiștii pot intra în locuințele oamenilor. Practic, polițiștii vor putea să intre în locuințe, folosind forța. În plus, acest lucru va fi posibil și fără permisiunea persoanelor care locuiesc în acele locuri. Bineînțeles, acest lucru va fi posibil doar în situații excepționale: a fost săvârșită o infracțiune, este urmărit un infractor sau este se încearcă stoparea unei acțiuni teroriste. Aceasta nu este o noutate propriu-zisă, însă atribuțiile polițistului sunt mai clar detaliate.
3. O altă schimbare este detalierea mai clară a condițiile în care un polițist poate legitima pe cineva. Vor exista mai multe situații în care polițistul va putea legitima pe cineva. De exemplu: când o persoană încalcă dispozițiile legale sau când o persoană încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat. Toate cazurile când legitimarea va fi permisă au fost detaliate aici.
4. Amenzile pentru refuzul de a da informații pentru stabilirea identității vor ajunge la sume mari. De exemplu, o astfel de faptă va putea fi sancționată cu amendă între 500 și 1.500 de lei. Însă ce nu va putea fi sancționat va fi refuzul de a prezenta un card de identitate. Acest lucru se datorează faptului că polițiștii au deja mijloacele de identificare a unei persoane, atunci când aceasta furnizează informații relevante.
5. În final, mai sunt clarificate și situațiile când polițiștii pot să ducă o persoană la secție. De exemplu, când nu poate fi stabilită identitatea unei persoane. Sau când există motive să se considere că o persoană a comis o faptă ilegală sau că pregătește o asemenea faptă (de pildă, din cauza comportamentului persoanei vizate). Toate situațiile în care o persoană va putea fi dusă la secție au fost detaliate aici. De asemenea, au fost clarificate și informațiile pe care o persoană dusă la secție trebuie să le primească - mai exact, informații legate de motivul ducerii la secție și de drepturile pe care le are, în acest context, persoana respectivă.
Schimbări privitoare la regulile de ordine și siguranță publică
6. Persoanele care își vor deranja vecinii în timpul orelor de liniște vor plăti amenzi mai mari decât acum. În concret, cei care își vor deranja vecinii repetat (adică există cel puțin două fapte de deranj, a doua având loc într-un interval de 24 de ore de la prima), în timpul orelor de liniște (între orele 22:00 și 8:00 și orele 13:00 și 14:00) vor risca amenzi între 2.000 și 3.000 de lei. Alternativ, va putea fi aplicată sancțiunea muncii în folosul comunității, între 70 și 120 de ore de muncă.
7. Vor crește și amenzile pentru evenimente gălăgioase. E vorba de petreceri private în corturi sau alte amenajări neacoperite care deranjează prin gălăgie locuințele din apropriere. Concret, amenda va fi între 2.000 și 3.000 de lei. Repetarea faptei, într-un interval de 24 de ore, va atrage o sancțiune și mai mare - între 3.000 și 6.000 de lei (alternativ, va putea fi dispusă și munca în folosul comunității, între 100 și 150 de ore).
Atenție! Aceste modificări vor deveni efective abia din 26 ianuarie, adică de duminică.
Comentarii articol (9)