avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Deranjarea linisti publice Legea nr. 192/2019. Cand ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Deranjarea linisti publice Legea nr. 192/2019. Cand pot asculta ...

Deranjarea linisti publice Legea nr. 192/2019.
Cand pot asculta muzica si cat de tare incat sa nu fiu amendat?

Am avut o situatie penibila si vreau sa stiu daca sa actionat corect sau a fost doar intimidare.
Sambata in jurul orei 19:00 ascultam muzica in curte la un volum decent, de la distanta de aproximativ 4m de boxa puteai linistit sa vorbesti cu orice persoana fara sa ridici vocea.
Nu tineam nici o petrecere, aveam o familie in curte cu care faceam gratar.
A venit politia rutiera ca sa dau muzica mai incet ca am deranjat mai multe persoane.
Eu cu bun simt am spus ca muzica nu este tare si nici ora 21 nu este ca sa opresc.
Am intrebat cine ma reclamat si nu au vrut sa zica. Au zis "mai multi".
Am fost legitimat si au plecat.
Pana sambata eu nu am mai ascultat muzica timp de 2 luni, nici in casa si nici afara ca am avut echipamentul stricat.
Au actionat corect?

A doua situatie a fost ca la 2 case de a mea, un bun vecin de al meu a doua zi "Duminca" a tinut o petrecere in curte cu muzica foarte tare si multa galagile pana la ora 20:30 si nu a venit politia la el.
In ultimele 2 luni aproape zi de zi si aproape nici un weekend nu este liniste la el, muzica canta aproape tot timpul.
Este corect?

A treia situatie acum 2 luni am tinut o petrecere in curte de ziua baiatului care facuse 14 ani, petrecerea a tinut pana la ora 23:00 cu muzica data foarte tare de se auzea pe o raza de 2-3km, am cam pierdut notiunea timpului (vina mea si mio asum) si mam trezit cu politia locala la poarta exact cand conduceam ultimi invitati la ora 23:00.
Am primit un proces verbal in care aveam avertisment si am fost informat cine ma reclamat.

Sunt vecini care taie, sparge,tunde iarba, sau cu muzica in masini in fata porti la 1-2 dimineata de ma trezeste din somn si pe aceea nu ii mai reclama nimeni.

Am cautat in legea 192/2019 dar nu gasesc nimic concret.
Ma puteti ajuta?



Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
Anonimmm2017, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice
art.2
Constituie contravenție săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni:
.....
25) tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
26) tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;
.....
Sanctiuni:
amendă de la 200 lei la 1.000 lei .... pct., 25)
amendă de la 500 lei la 1.500 lei ..... pct. 26)
amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei ....pct. 27)
Punctul 25 nu acopera punctul 26 si 27?
In cazurile mele sa procedat corect sau nu?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu acopera, chiar daca aparent putem deduce altceva .... din cate cunosc "politia rutiera" nu are competenta in asa ceva .
Deci sa inteleg ca punctul 25 se aplica la a sparge...darama...construi.
Punctul 26 este cel care ma intereseaza ca se specifica instrument muzical doar in cazul ca nu tin petrecere privata in curte.
Punctul 27 daca ti petrecere privata in curte si dau muzica tare sau fac galagie mare persoanele.

Daca politia rutiera nu este in masura....cine este in masura? Comunitari?
Mersi de raspuns.

Cum constata ei ca deranjez linistea publica? Muzica e incet si sa zicem canta manele si vecinului nui plac manele si ma reclama cu toate ca muzica este foarte incet dar indeajuns ca vecinu de langa mine sa auda ce melodii canta.
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2020
Anonimmm2017, utilizator
Contravențiile se constată de către primar, împuterniciții acestuia, de către ofițerii sau agenții de poliție ori de către ofițerii, maiștrii militari și subofițerii din jandarmerie, precum și, pentru faptele constatate în zona specifică de competență, de către polițiștii de frontieră.

Direcţia Rutieră din Inspectoratul General al Politiei Romane are următoarele atribuţii generale:
[ link extern ]

Brigada Rutieră are următoarele atribuţii:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Deranjarea linistii publice prin ascultare muzica la volum maxim StefanF StefanF Buna ziua, As dori sa aflu ce demers legal pot face in legatura cu vecinii care asculta zilnic muzica la maxim intr-un bloc de apartamente. Precizez faptul ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa dovedesc ca vecinul ma deranjeaza cu muzica ziua si noaptea? adrian_george adrian_george Buna ziua, locuiesc la casa si am o problema cu un vecin. Dansul asculta muzica cu boxele in curte, zi sau noapte. Problema dureaza de 1 an si s-a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. imi poate explica cineva legea linistii publice, va ... CosminLrp CosminLrp Buna ziua. Imi poate explica cineva legea linistii publice, va rog? Am un vecin care asculta muzica ceva mai tare si e destul de deranjant. Vreau sa vad ce e ... (vezi toată discuția)