După cum a subliniat ANPC într-un comunicat de presă publicat miercuri, persoanele cu datorii neplătite de cel puțin 90 de zile primesc sprijin din partea reprezentanților autorității atunci când vor să deschidă procedura de insolvență. Mai exact, ei vor primi sfaturi și îndrumare pentru întocmirea dosarului de insolvență, procedură ce, teoretic, ar trebui să-i ajute să se redreseze financiar.
De asemenea, ANPC informeză că, potrivit Legii nr. 151/2015, cele trei tipuri de proceduri de insolvență sunt cea de insolvență pe bază de plan, insolvența prin lichidare de active și procedura simplificată de insolvență. Aceste tipuri de insolvență sunt în avantajul debitorilor pentru că:
- sunt suspendate executările silite asupra bunurilor și veniturilor;
- este suspendată curgerea dobânzilor sau a penalităților;
- este asigurat un nivel de trai rezonabil conform legislației în vigoare (coșul minim de cumpărături).
Pentru a putea cere intrarea în insolvență, cei cu datorii trebuie să îndeplinească cel puțin criteriul legat de o valoare minimă a datoriilor.
Astfel, dacă în cazul procedurii de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor și a procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active, pragul este de 15 salarii minime pe economie (2.230 lei x 15 = 33.450 de lei), în cazul procedurii simplificate, pragul minim al datoriilor este de cel puțin zece salarii minime.
Reamintim că, de la 1 ianuarie 2020, odată cu creșterea valorii salariului minim pe țară, și pragul minim de datorii de la care se poate cere insolvența s-a majorat, indiferent de tipul procedurii avute în vedere. Chiar dacă au trecut doi ani de când au posibilitatea de a intra în insolvență, numărul persoanelor cu datorii ce au apelat la o astfel de procedură este mic (la începutul acestui an, doar 25 de persoane apelaseră la această procedură).
Mai multe informații despre consilierea oferită de ANPC pot fi găsite în secțiunea dedicată insolvenței persoanelor fizice de pe website-ul autorității și pe pagina de Facebook - Insolvenţă Persoane Fizice.
Comentarii articol (1)