Documentul prin care este propusă măsura trebuie să treacă de Parlament, să primească semnătura șefului statului și să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a ajunge să se aplice.
Astfel, dacă propunerea legislativă ce prevede eliminarea subvențiilor de la stat pentru partidele politice va ajunge să se aplice, acestea își vor mai putea finanța activitatea, potrivit Legii 334/2006, doar din cotizații ale membrilor de partid, donații, împrumuturi în bani de la persoane fizice și juridice sau venituri provenite dintr-o serie de activități.
Mai precis, activitățile din care partidele pot obține venituri sunt cele de editare, realizare și difuzare a publicațiilor, din vânzarea de bilete, taxe de participare sau altele asemenea la acțiuni culturale, sportive și seminare cu diverse tematici, din vânzarea de materialele tipărite cu însemnele partidului politic, din închirierea sau înstrăinarea spațiilor deținute, din subînchirierea spațiilor primite, din emiterea carnetelor/legitimațiilor de membru sau din dobânzi bancare.
Inițiatorii propunerii susțin că, prin economiile astfel făcute la bugetul de stat, s-ar putea susține diverse proiecte sau acțiuni mult mai importante, una dintre acestea fiind majorarea alocațiilor de stat pentru copii.
După cum subliniază aceștia, se poate observa “o discrepanță majoră între politicile statului, care favorizează partidele politice în detrimentul copiilor”. Cum au ajuns ei la această concluzie? Potrivit informațiilor ce apar în nota de fundamentare atașată proiectului, între 2008 și 2019, subvențiile plătite partidelor politice au crescut de 31 de ori, în timp ce, în aceeași perioadă, sumele alocate plății alocației copiilor au crescut numai de două ori.
Atenție! Proiectul de lege trebuie adoptat de deputați, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
Comentarii articol (1)