Calendarul estimativ pentru lansarea programelor de finanțare pentru fermieri și informațiile despre aceste scheme au fost publicate recent pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Aceste scheme de finanțare fac parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, însă, în contextul epidemiei de coronavirus, au suferit modificări la partea de sesiuni de înscriere.
Potrivit unei informări a MADR, înscrierile în majoritatea programelor pentru fermieri se amână. Momentan, cele care au termen de depunere în luna iulie nu au suferit modificări.
Programele pentru care se amână înscrierea sunt, după cum urmează:
1. Submăsura 4.2: Bani pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole. Această schemă de finanțare este pentru întreprinderi, cooperative și grupuri de producători, sprijinul financiar fiind de până la 2,5 milioane de euro (40% sau 50% din cheltuielile eligibile). Anul acesta, programul va acoperi numai investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană.
2. Submăsura 4.3: Bani pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice. Programul vizează, în esență, îmbunătățirea performanței economice a fermelor și facilitarea restructurării și modernizării fermelor, pentru a fi mai active pe piață și pentru diversificarea ofertei. Finanțarea va fi anul acesta pe partea de modernizare a infrastructurii de irigații și va fi de maximum 1,5 milioane de euro (100% din cheltuielile eligibile). Solicitanți pot fi organizațiile sau federațiile utilizatorilor de apă.
3. Submăsura 5.1: Bani pentru investițiile în măsuri preventive pentru reducerea efectelor pestei porcine africane. Practic, finanțarea de 250.000 de euro pe proiect (80% sau 100% din cheltuielile eligibile) se acordă pentru investiții de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității. Banii pot fi ceruți de fermieri (cu excepția persoanelor fizice neautorizate), cooperative și grupuri de producători.
4. Submăsura 5.2: Bani pentru restabilirea potențialului de producție agricolă distrus de pesta porcină africană. Ajutorul nerambursabil de 200.000 euro pe proiect este destinat fermierilor (cu excepția persoanelor fizice neautorizate), cooperativelor agricole și grupurilor de producători. Practic, programul este pentru repopularea și refacerea efectivelor de suine sau pentru reprofilarea exploatației cu altă specie de animale.
5. Submăsura 6.1: Bani pentru instalarea tinerilor fermieri. Finanțarea nerambursabilă este pentru sprijinirea tinerilor fermieri care ajung pentru prima dată șefi sau conducători unici ai unei exploatații agricole. Ajutorul financiar de maximum 50.000 de euro se acordă în două tranșe: 75% la primirea deciziei de finanțare și 25% în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.
6. Submăsura 9.1A: Bani pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol. Ajutorul financiar nerambursabil poate fi anual de maximum 10% din valoarea producției comercializate și 100.000 de euro pe an. Acesta se plătește sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă de cel mult cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut legal. Solicitanți pot fi grupurile de producători pomicoli care se încadrează legal ca IMM-uri.
7. Submăsura 17.1: Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor. Prin acest program se urmărește încurajarea fermierilor să participe la schemele de asigurare private, pentru a putea face față la riscurile care le pot afecta producția agricolă. Beneficiarii sunt fermierii activi, care pot primi un ajutor nerambursabil care că acopere până la 70% din valoarea primei de asigurare plătite.
Totuși, pentru submăsura 3.1: Bani pentru prima participare la schemele de calitate, nu sunt modificări, pentru că înscrierile încep în luna iulie. Acest program urmărește sprijinirea fermierilor care aplică pentru prima dată la schemele de calitate, în ideea de a-i integra mai bine în lanțurile agroalimentare. Ajutorul nerambursabil este de maximum 3.000 de euro pe exploatație pe an, pentru cel mult cinci ani de la prima aderare la o schemă de calitate. Banii pot fi ceruți de către fermieri (cu excepția persoanelor fizice neautorizate) și grupurile de fermieri, însă aceștia se acordă ca rambursare, după ce solicitanții au acoperit costurile.
Notă: Calendarul estimativ al autorităților mai cuprinde și alte scheme utile pentru fermieri din cadrul PNDR 2014-2020, iar detalii despre ele pot fi găsite pe site-ul AFIR.
Comentarii articol (0)