Fermierii, fie că sunt organizați ca PFA-uri, fie ca firme, vor putea cere, începând din 25 octombrie 2021, finanțări nerambursabile de până la 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor, conform unui anunț recent al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Este vorba de submăsura 4.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală, pentru care înscrierile se vor desfășura, așa cum a anunțat AFIR, între 25 octombrie 2021 (ora 09:00) și 25 ianuarie 2022 (ora 16:00).
Finanțările nerambursabile pe care le vor putea cere fermierii vor fi, în esență, următoarele:
pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 8.000 și 250.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică până la 500.000 euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și ajutorul va fi, după caz, între maximum 350.000 și maximum un milion de euro;
pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică între 250.000 și 500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică între 500.000 și un milion euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile și ajutorul va fi, după caz, între maximum 400.000 și maximum 1,5 milioane euro;
pentru fermele vegetale cu dimensiunea economică peste 500.000 euro SO și pentru fermele zootehnice cu dimensiunea economică peste un milion euro SO, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 30% și ajutorul va fi, după caz, între maximum 400.000 și maximum 1,5 milioane euro;
pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% și ajutorul va fi de maximum 1,5 milioane euro, indiferent de tipul investiției și de dimensiunea fermei.
SM 4.1 este destul de complexă și vizează tot felul de cheltuieli pentru care se vor putea cere bani, printre care se numără construcția, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor destinate condiționării și procesării din cadrul fermei, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, înființarea unui site, achiziționarea de mijloace de transport ori înființarea și/sau modernizarea instalațiilor pentru irigații.
Solicitanții vor putea fi atât PFA-uri sau întreprinderi individuale/familiale, cât și societăți (SA, SCA, SRL și nu numai) sau cooperative agricole.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)