Fiscul a modificat recent formularul 390 VIES - "Declaraţie recapitulativă privind livrările/ achiziţiile/ prestările intracomunitare", prin intermediul Ordinului ANAF nr. 705/2020, ce a fost oficializat recent, noua declarație fiind folosită începând cu operațiunile desfășurate în luna februarie 2020.
Modificarea formularului 390 VIES apare în contextul schimbărilor apărute la începutul acestui an la Codul fiscal, ce reprezintă, de fapt, o transpunere în legislația fiscală națională a unor schimbări la regimul taxei pe valoarea adăugată (TVA), impuse de o directivă europeană.
Aici vorbim despre schimbări privind trei mari capitole, respectiv stocurile la dispoziția clientului, tranzacțiile în lanț și scutirea de TVA pentru livrările intracomunitare de bunuri. Potrivit regimului stocuri la dispoziția clientului, în momentul transportului de bunuri către un alt stat al Uniunii Europene (UE), furnizorul știe deja identitatea persoanei care cumpără bunurile și căreia îi vor fi furnizate ulterior.
Astfel, persoanele impozabile vor trebui să înscrie în formularul 390 VIES informații cu privire la codul de înregistrare în scopuri de TVA al celor cărora le sunt destinate bunurile expediate sau transportate în cadrul regimului stocuri la dispoziția clientului.
De fapt, modificarea formularului vizează chiar acest aspect: introduce secțiunea ce permite transmiterea de informații privind persoanele impozabile din alte țări UE cărora le sunt destinate bunurile expediate în cadrul regimului stocuri la dispoziția clientului.
Așadar, după cum sublinia recent și expertul contabil Cristian Rapcencu, într-o postare pe Facebook, dacă până acum Declarația recapitulativă 390 se întocmea doar pentru fiecare lună calendaristică în care lua naștere exigibilitatea TVA pentru operațiunile intracomunitare „clasice”, de acum încolo, ea se va întocmi și pentru fiecare lună calendaristică în care sunt expediate sau transportate bunuri în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului.
"Astfel, fiecare entitate înscrie în Declarația recapitulativă 390 informații cu privire la codul de TVA al persoanelor impozabile cărora le sunt destinate bunurile expediate sau transportate în cadrul regimului de stocuri la dispoziția clientului și cu privire la orice modificare a informațiilor furnizate", a mai transmis expertul.
Formularul 390 VIES nu este singurul formular modificat recent de ANAF. Mai exact, Fiscul a modificat, prin intermediul unui alt act nrmativ, respectiv Ordinul ANAF nr. 706/2020, și formularul 120 "Decont privind accizele", varianta modificată urmând să se folosească începând cu declararea obligaţiilor anuale pentru anul fiscal 2019.
Modificarea formularului 120 apare în condițiile în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 a modificat legislația în domeniul sănătății și pe cea din domeniul educaţiei fizice şi sportului, în sensul eliminării obligației pe care o aveau plătitorii de accize de a plăti contribuţiile pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate și cota de 1% datorată Ministerului Tineretului şi Sportului.
Formularul 120 conține informaţii detaliate privind sumele deduse în cursul anului, pe destinațiile prevăzute de lege, din valoarea accizelor datorate în anul de raportare, pe produse sau grupe de produse accizabile.
Comentarii articol (1)