Carantina nu este o chestiune stabilită de o entitate privată: o problemă serioasă de sănătate (boală contagioasă) face ca direcțiile de sănătate publică să ia decizia de a interzice continuarea activităților pe o anumită perioadă de timp. Prin urmare, nu angajatorul decide dacă e cazul ca salariații săi să intre într-un concediu medical pentru carantină.
Reglementarea concediilor medicale pentru carantină se regăsește în OUG nr. 158/2005 și în normele sale de aplicare, cuprinse în Ordinul ministrului sănătății nr. 15/1311/2018. "Concediul și indemnizația pentru carantină se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică", scrie în ordonanță.
Notă: În contextul carantinei impuse de coronavirus, de la Ministerul Sănătății am aflat recent că medicii de familie pot elibera certificatele medicale pentru cei aflați în carantină din cauza coronavirusului, oferindu-li-se un cod special necesar eliberării acestor concedii, pe care înainte nu-l aveau.
Salariații trimiși acasă din cauza carantinei primesc pe această perioadă o indemnizație de concediu medical în valoare de 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, potrivit ordonanței. Așadar, nu au dreptul la aceleași sume de bani pe care le-ar fi primit dacă mergeau la muncă.
Câteva aspecte sunt importante în privința acestui concediu, pe lângă cele menționate mai sus:
- durata concediului pentru carantină nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni;
- certificatul medical trebuie obținut de la mediul curant, dar se poate elibera și la o dată ulterioară, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sănătății, pentru luna în curs sau cea anterioară;
- indemnizația pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate;
- medicul de familie menționează în certificatul medical perioada de carantina stabilită de direcțiile de sănătate publică.
Angajații au dreptul la mai multe tipuri de concedii medicale în legislația noastră - le găsiți enumerate în acest material.