Practic, regulile de funcționare sunt incluse în Ordinul Ministerului Finanțelor 1.665/2020. Așa cum reiese din prevederile actului, aplicația e-Popriri va deveni efectiv operațională după 15 zile de la apariția sa, înlocuind astfel mecanismul (problematic) actual.
Cu alte cuvinte, noul mecanism și, implicit, aplicația e-Popriri vor fi folosite începând cu popririle bancare înființate de la data de 27 martie 2020. Popririle înființate până la 26 martie 2020 se supun tot vechiului mecanism.
Noul mecanism va funcționa, pe scurt, cam așa:
1. Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înființare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează și le validează.
2. De la Unitate, informațiile din adrese sunt preluate de e-Popriri și sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).
3. Băncile răspund Fiscului și îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti.
Notă: În situația în care datornicii n-au bani în conturi la înființarea popririlor, procedura se aplică atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.
4. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reținerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înființare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituții financiare).
5. În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.
Așadar, aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
Din vara anului 2017, popririle bancare se comunică băncilor printr-un mecanism de procesare masivă (actualul mecanism de înființare și ridicare a popririlor). Fiscul a pus la dispoziția instituțiilor de credit o platformă specială pentru asta, dar autoritățile recunosc, totuși, că sunt probleme - fiecare bancă virează sumele pentru care există popriri, însă fără să știe de sumele deja virate de către alte instituții de credit. În multe cazuri, situația aceasta duce la reținerea din conturile datornicilor a unor sume mai mari decât cele pentru care există popriri, iar rezolvarea vine destul de greu.
În acest context, autoritățile au dezvoltat aplicația e-Popriri și un nou mecanism de înființare și ridicare a popririlor, pentru care se tot fac modificări legislative de câteva luni. Recent, președintele Fiscului, Mirela Călugăreanu, a anunțat că e-Popriri va deveni funcțională în martie 2020.