Regulile pentru funcționarea e-Popriri sunt incluse într-un proiect de ordin al Ministerului Finanțelor. Acesta include și posibilitatea de a trage la răspundere băncile atunci când nu cooperează cu Fiscul.
Concret, băncile vor risca atragerea răspunderii solidare cu datornicii dacă nu virează sau virează doar parțial sumele cuvenite Fiscului. Evident, este vorba de sumele pe care băncile le confirmă în prealabil că pot fi plătite din conturile datornicilor.
Iar în cazul în care băncile virează cu întârziere sumele confirmate pentru plată, acestea vor risca o amendă între 500 și 5.000 de lei.
Noul mecanism de înființare și ridicare a popririlor bancare va funcționa în felul următor:
1. Fiscul transmite electronic, în fiecare zi, adresele de înființare a popririlor bancare către Unitatea de Imprimare Rapidă, care le procesează și le validează.
2. De la Unitate, informațiile din adrese sunt preluate de e-Popriri și sunt comunicate electronic băncilor până la ora 24:00 (se consideră comunicate la începerea următoarei zile bancare).
3. Băncile răspund Fiscului și îi spun, până la ora 17:00 a următoarei zile bancare de după comunicarea adreselor, ce sume se pot plăti.
Notă: În situația în care datornicii n-au bani în conturi la înființarea popririlor, procedura se aplică atunci când intră efectiv bani în conturile poprite.
4. Până la ora 24:00, e-Popriri analizează sumele comunicate de bănci și emite ordonanțările de plată, astfel încât instituțiile financiare să vireze banii (această analiză va împiedica reținerea din conturile bancare a unor sume mai mari decât datoriile prevăzute în adresele de înființare a popririlor, chiar dacă sunt implicate popriri la mai multe instituții financiare).
5. În următoarea zi bancară, instituțiile financiare fac plata către Fisc a sumelor indicate prin ordonanțările de plată.
Așadar, măsurile de sancționare vor interveni atunci când băncile confirmă Fiscului sumele de plată, dar ulterior virează parțial, nu virează sau virează cu întârziere sumele respective, pentru care s-au emis ordonanțări de plată.
În acest sens, autoritățile fiscale vor analiza intern fiecare situație și motivele care au dus la cooperarea defectuoasă pentru a stabili dacă este cazul să atragă răspunderea solidară sau să dea amenzi.
În orice caz, e bine de știut că atragerea răspunderii solidare nu va fi posibilă, la virarea parțială a sumelor confirmate, dacă e vorba de conturi în valută, pentru care intervin diferențe de curs valutar.
Aplicația e-Popriri va automatiza înființarea și ridicarea popririlor bancare, astfel încât popririle să se instituie și să se ridice în timp real, dar și să se evite situațiile în care din conturi sunt reținute sume mai mari decât cele ce trebuie recuperate.
Odată ce proiectul de ordin va fi publicat în Monitorul Oficial, aplicația e-Popriri va deveni efectiv operațională după 15 zile, înlocuind mecanismul (problematic) actual, care datează abia din 2017.
De principiu, autoritățile au promis operaționalizarea e-Popriri pentru luna martie 2020.
Atenție! Proiectul de ordin nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de ministrul finanțelor și publicat în Monitorul Oficial.