Am vorbit, in articolul precedent, despre citeva dezavanataje pe care insusi francizorul le poate reprezenta fata de propriul sistem de franciza. Falimentul sau iesirea din sistem sau chiar schimbarea operatiunilor din cadrul afacerii de catre francizor, pot de asemenea, crea dezavantaje francizatilor, deoarece acestia se vor afla pe cont propriu si lipsiti de ajutorul si suportul pe care il primeau pina atunci de la francizor. Francizatii raman, astfel, cu o afacere care nu poate functiona independent. In alte cazuri, francizatul vrea sa iasa din sistem si deci, va trebui sa vinda afacerea, dar aceasta poate deveni un obiective greu de atins deoarece va trebui sa vinda franciza unei persoane care are si girul francizorului. Astfel, francizatul este blocat pentru o perioada poate destul de lunga, pentru el.
(Dar, se poate intimpla chiar contrariul, insa, deoarece, fiind o afacere care are o marca si este cunoscuta ca fiind de succes, tocmai acestea sa se constituie in avantaje care sa ajute la vinzarea afacerii si chiar la un pret destul de ridica.)
Un alt risc este reprezentat de pretentiile exagerate pe care le pot avea unii francizori de la francizatii lor, atribuindu-si, prin contract, avantaje prea multe si/sau prea mari, in detrimentul francizatilor, ca, de exemplu, taxe prea multe si/sau prea mari, etc. De asemenea, unii francizori, isi “sufoca” francizatii, saturindu-le teritoriul in care isi desfasoara afacerile, permitind deschiderea de unitati de catre noi francizati in imediata apropiere, creind o concurenta care duce la o presiune inutila asupra afacerilor francizatilor.
In general francizatii depind de performantele francizorilor, deoarece, prin semnarea contractului de franciza, francizatii “se leaga” in mod oficial de francizori. Astfel, pentru prosperitatea si bunul mers al afacerii, este vitala alegerea unui francizor care este competent si cinstit. Din pacate nu toate francizele sunt afaceri solide sau se desfasoara fara probleme. Ceea ce ne conduce la urmatorul dezavantaj.
Pentru a alege o franciza in cunostinta de cauza, un potential francizat va face unele cercetari amanuntite si va culege informatii referitoare la franciza sau francizele care l-ar interesa. Potentialul francizat trebuie sa aiba anumite certitudini, precum faptul ca afacerea respectiva este de succes, ca francizorul este onest cu francizatii sai, etc. Aceste cercetari, insa, necesita timp si bani pe care potentialul francizat trebuie sa-i investeasca inainte sa porneasca afacerea si sa si cistige de pe urma ei.
Si pentru ca vorbeam mai sus despre dependenta francizatului de francizor, un aspect extrem de important este faptul ca succesul afacerii francizatului depinde foarte mult de capacitatea francizorului de a mentine intacta integritatea marcii si bunul renume al acesteia. Acest lucru depinde si de ceilalti francizati din sistem, de asemenea; este de ajuns un singur “mar stricat” care sa puna in pericol intreaga retea de francizati.
In general, sistemul de franciza este foarte complex si exista multe surse potentiale de conflict intre francizor si francizat, in special in privinta termenilor din contractul de franciza.
Si fiindca am vorbit de termeni, ajungem astfel la alt aspect: chiar acesti termeni, impreuna cu modalitatile impuse de operare a afacerii si celelalte restrictii pot actiona impotriva succesului francizatului. Contractul de franciza ii obliga pe francizati sa opereze afacerea numai intr-un anumit mod. Aceasta inflexibilitate poate fi in detrimentul francizatului deoarece el nu va putea face schimbari ale formatului afacerii, sa ajusteze unitatile sau, in unele cazuri, sa introduca echipamente noi. Astfel, in unele francize, francizatul nu se va putea adapta rapid la cerintele pietei locale, nu va putea reactiona schimbarilor aparute si nici fata de noi competitori intrati pe piata pe care activeaza. Francizatul s-ar vedea nevoit sa astepte ca francizorul sa opereze aceste schimbari, dar si aceasta va lua ceva timp, asta in cazul in care francizorul va fi de acord sa modifice intregul sistem in functie de schimbarile survenite intr-un singur loc. Dar, aceasta inertie il poate costa mult pe francizat, de aceea si inflexibilitatea pe care un sistem de franciza o presupune, prin insasi natura sa, se inscrie printre riscurile pe care si le asuma un francizat.
Acestea sunt citeva dintre dezavantajele sistemului de franciza, din punctul de vedere al francizatului, insa, indiferent daca este vorba de francizat sau de francizor, nu este in interesul nimanui ca aceste pericole sa fie trecute cu vederea. Dupa cum am mai spus, francizatul trebuie sa faca acest pas – alegerea francizei – in cunostinta de cauza si deci trebuie sa cunoasca atit avantajele cit si dezavantajele sistemului de franciza, in general, si sa le cintareasca inainte sa a lua vreo decizie.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
imooffice@gmail.com
Comentarii articol (0)