In articolele precedente am vorbit despre pericolele si riscurile la care se poate expune un francizat din momentul in care se alatura unui sistem de franciza; voi expune in continuare si citeva din riscurile pe care si le asuma un francizor din momentul in care alege sa isi francizeze afacerea.
Cit de potrivita este afacerea pentru a fi francizata?
Aveti o afacere de succes. Va ginditi ca v-ar placea sa o extindeti, nu numai in orasul in care activati, ci, de ce nu?, in toata tara. Si, pentru ca lucrurile sa mearga mai usor, va ginditi sa va francizati afacerea. Insa primul lucru pe care trebuie sa-l stabiliti va fi daca afacerea dumneavoastra poate fi francizata.
Da, contrar celor spuse de sustinatorii entuziasti ai ideii de francizare, nu orice tip de afacere poate fi francizat. Sau, prin francizare, operatiunile care inainte au condus la succesul afacerii, acum devin prea complicate sau ingreuneaza desfasurarea acesteia. De asemenea, alt exemplu, desi se poate crea un sistem de operatiuni standardizate pentru derularea afacerii, francizorul nu poate avea control asupra retelei, odata aceasta creata. Sunt multe cauzele care ar putea face ca o afacere sa nu fie francizabila, pornind chiar de la insusi obiectul de activitate al acesteia. In plus, pentru francizare trebuie sa se tina cont si de tipul de caracter pe care il are viitorul francizor precum si de conceptele care guverneaza afacerea respectiva.
Costurile initiale
Ati avut un succes financiar considerabil cu afacerea dumneavoastra. Si, normal, doriti ca acest “succes financiar” sa se multiplice. Din pacate, insa, pina la transforma aceasta afacere intr-o masina de facut bani este un drum lung care necesita investitii initiale, uneori destul de mari. Iar pe linga faptul ca va trebui sa investiti in dezvoltarea afacerii, va trebui sa fiti pregatiti sa traversati o perioada in care doar veti cheltui si nu veti avea venituri sau aceste venituri vor fi reduse. De asemenea, si dupa ce ati realizat francizarea afacerii, manualele sunt gata, si poate chiar ati incheiat si primul contract cu primul francizat, trebuie sa fiti pregatiti deoarece in perioada initiala vinzarile nu vor fi spectaculoase ca numar. Ca in orice altceva, si in franciza inceputul este mai dificil. Se prea poate ca la inceput nu sa se inregistreze un numar scazut de tranzactii, ci chiar pierderi financiare. Dar, capul sus!, dupa ce a fost creat un numar rezonabil de francize care functioneaza, iar primii francizati s-au “maturizat”, incasarile vor creste din ce in ce mai mult.
Flexibilitatea redusa
Ca si francizatii, si francizorii se confrunta cu aceasta caracteristica a sistemului de franciza. O data stabilita o linie directoare, cu greu se mai poate schimba aceasta astfel incit si succesul si profiturile inregistrate sa ramana macar aceleasi, daca nu sa creasca.
Odata luata decizia de francizare, este extrem de greu de inversat procesul, de revenit la situatia initiala, deoarece procesul de francizare afecteaza si modul de operare al firmei initiale. La nivel operational, de asemenea, francizatii apeleaza la francizor pentru indrumari. Astfel, daca au loc frecvent schimbari ale politicilor de derulare a afacerii se produce confuzie urmata de o deteriorare a increderii pe care trebuie sa o aiba francizatii in francizor (in faptul ca acesta din urma ii va ajuta ca si propriile lor afaceri sa aiba succes) si, pina la urma, in insusi sistemul de franciza.
Francizatii problema
Nu doar francizorul poate reprezenta un risc pentru insusi sistemul sau de franciza, ci si francizatii acestuia. Se poate intimpla ca, desi au trecut testul selectarilor initiale si au urmat sesiunile de training oferite de francizor, unii francizati sa nu inregistreze succesul scontat. Dar, avind in vedere ca acesti francizati au investit semnificativ pentru a deschide unitatea pe care o conduc, ei nu pot fi tratati ca niste simpli manageri angajati cu contract si pur si simplu concediati. De aceea, pentru a mentine moralul intact la nivelul intregii retele, francizatilor care au probleme trebuie sa li se acorde tot sprijinul, sa li se faca “terapie intensiva” inainte de a decide desfacerea contractului de franciza. Aceasta necesita timp si bani si poate fi chiar frustrant pentru francizor, insa. De aceea, pentru prevenirea acestor situatii trebuie efectuata o selectie foarte atenta a viitorilor francizati. Nu elimina complet aceasta problema, dar reduce in mod considerabil riscurile de aparitie.
Pentru mai multe informatii despre acest subiect, vizitati www.fbb.ro
Corina Driga, franchise consultant, IMO Franchising Group
Mail: imooffice@gmail.com
Comentarii articol (0)