Cea mai mare scădere a prețului petrolului în 11 ani. Ce a dus la prăbușirea cotațiilor
Cotațiile la țiței s-au prăbușit vineri după eșecul negocierilor dintre OPEC și Rusia pentru o tăiere coordonată a livrărilor. Au intrat și sub 46 de dolari pe baril la Londra, de unde la început de an erau la 71. Cartelul stabilise la nivel de membri să reducă cantitatea cu 1,5 milioane de barili pe zi, o cantitate mare, însă Moscova nu este de acord cu această tăiere suplimentară, după una operată la început de decembrie.
Petrolul Brent a înregistrat vineri cea mai mare cădere zilnică în mai bine de 11 ani. Prețurile futures ale petrolului Brent au înregistrat cel mai mare procent de scădere într-o zi din decembrie 2008, cu 4,72 dolari sau 9,4%, la 45,27 dolari la baril. Preț de închidere a fost cel mai redus din iunie 2017.
Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 4,62 dolari, sau 10,1%, la 41,28 dolari/baril, cea mai mică valoare de închidere din august 2016 și cea mai mare pierdere procentuală zilnică din noiembrie 2014.
Atât țițeiul Brent, cât și WTI au scăzut cu peste 30% în acest an.
Consilierul de strategie al guvernatorului Băncii Naționale a României, Adrian Vasilescu, spune că este o prostie ca oamenii să își facă provizii în eventualitatea izbucnirii unei epidemii de COVID-19 și avertizează că banii cash sunt o metodă de transmitere a virusului.
„E o prostie să faci provizii, dacă vine o molimă și dacă ar fi să se întindă, pe cât timp poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?!”, a spus consilierul BNR la Digi 24.
Adrian Vasilescu spune că singura „provizie” pe care și-a făcut-o el în această perioadă a fost să renunțe la folosirea banilor cash. „O singură provizie am făcut: de card. Pentru că nu mai umblu cu bani în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși, când e vorba de răspândirea unei epidemii”, a arătat Adrian Vasilescu în emisiunea „În fața ta”.
Banii sunt - la propriu - murdari, a explicat consilierul BNR.
Comentarii articol (0)